Protiv Draška Stanivukovića

Prva krivična prijava zbog cijena parkinga

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2023. 19:19

Podnesena je krivična prijava protiv Draška Stanivukovića zbog poskupljenja parkinga. Prijavu je sročio i u Okružno tužilaštvo predao predsjednik skupštine grada. Kaže da se gradonačelnik "zaigrao" i prisvojio nadležnosti koje nema.

"Jer je prekršio zakone i ustave kojima je definisao sebi prava koja mu nisu propisana. Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o komunalnim djelatnostima i Ustav Republike Srpske propisuje da su ovo nadležnosti Skupštine grada, odnosno skupština. Smatrao sam da kao predsjednik Skupštine treba da uradim ovo jer je Draško Stanivuković namjerno preuzeo nadležnosti skupštine grada", rekao je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine Grada Banja Luka.

Da je Stanivuković prevršio svaku mjeru sa poskupljenjem parkinga ne misle samo u skupštinskoj većini. Ne može to bez Skupštine grada, kažu i u Narodnom frontu, stranci Jelene Trivić. Mogao je da mijenja tarifne zone ali cijene nikako. 

"Kako dani više prolaze tako ce se pojavljivati slučajevi na sudu koji će se presuđivati u korist građana ako ne plate parking i budu kažnjeni jer pravilnik nije važeći i nije objavljen u Službenom glasniku. Ja pozivam sve naše sugrađane da sačuvaju karte od parkinga, akda plate parking jer će iamti pravo ,kada se dokaže da je pravilnik nezakonit, imaće pravo na refundaciju", rekla je Dijana Ješić, odbornik Narodnog fronta u Skupštini Grada Banjaluka.

"I sam današnji gradoanačelnik Draško Stanivuković je 2021.godine izjavio da ima pravo da koriguje tarifne zone ali da bez skupštinske većine nema pravo da koriguje cijene. Danas se postavlja pitanje šta se promijenilo od 2021. do današnjeg dana. Pravni propisi zasigurno nisu ali se promijenilo ponašanje gradonačelnika", rekla je Bosiljka Čubrilović Stamenić, član Predsjedništva Narodnog fronta.

Ponaša se ovako jer nema novca u budžetu, zato je poskupio parking, smatra predsjednik Gradske skupštine. Kaže da je gradonačelnik sugrađanima da određene poslvastice koje sada naplaćuje kroz parking. 

"U protekle tri godine Draško Stanivuković je dao besplatne udžbenike, dao je građevinske dozvole, dao je priključke za vodu, za kanaliazciju, javni prevoz itd, itd... i to samo za određene kategorije stanovništva koje je time pokušao da kupi kako bi dobio određene glasove na izborima. Sad je došao u situaciju da je ispraznio totalno budžet, da nema sredstva da plaća ni redovne obaveze koje ima i dosjetio se da bi kroz parking mogao da poveća prihod u budžet", dodao je Ninković.

Iz skupštinske većine i podsjetnik da su juče dali ultimatum gradonačelniku da vrati cijene na staro, u suprotnom ići će u nove proteste i blokadu grada. A sve će to onda voditi i prema inicijativi za njegov opoziv. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.