Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Četiri miliona KM od Vlade za saniranje posljedica epidemije

  • 25.06.2020. 19:35

Grad Banjaluka dobiće od Vlade Republike Srpske četiri miliona KM iz sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i ta sredstva će pomoći u saniranju posljedica epidemije virusa korona po gradske finansije, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je u nastavku zasjedanja gradske Skupštine rekao da se procjenjuje da bi, zbog epidemije i zaustavljanja poslovnih aktivnosti, "minus" u gradskoj kasi do kraja godine mogao iznositi i do 30 miliona KM, saopšteno je iz Uprave grada Banjaluka.

"Ipak, u junu, oživljavanjem poslovnih aktivnosti, zaustavljen je pad javnih prihoda koji je izazvala epidemija, a trenutni `minus` u gradskoj kasi iznosi oko 14 miliona KM", naveo je Radojičić.

On je rekao i da su javni i privatni sektor imali ogroman pad prihoda u martu, aprilu i maju, te ocijenio da je u junu situacija solidna, za razliku od vremena gotovo potpune obustave poslovnih aktivnosti prethodnih mjeseci, kada je na sedmičnom nivou bilo i do milion KM manje u gradskoj kasi.

Radojičić je dodao da je epidemija ostavila velike posljedice i na gradska preduzeća i ustanove, te da će zbog toga doći do potpune revizije njihovih poslovnih planova.

"Javni sektor je pretrpio ogromne štete od epidemije, pogotovo naše ustanove kao što su Kulturni centar Banski dvor, te sportski centri `Borik` i `Akvana`, dok su komunalna preduzeća imala ogroman pad prihoda, čak do 40 odsto", rekao je Radojičić.

Komentarišući presudu Ustavnog suda BiH u vezi sa prostorom stare autobuske stanice, o kojoj je danas raspravljano u gradskom parlamentu, Radojičić je istakao da će grad iskoristiti sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju kako bi zaštitio svoje interese.

"Imamo mogućnost vanrednog pravnog lijeka i grad će to sigurno iskoristiti. Još su dva sudska postupka u toku i vidjećemo u kojem pravcu će se razvijati situacija", rekao je Radojičić.

Skupština grada je danas, između ostalog, prihvatila informaciju o projektu "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" koji se realizuje sa UNDP-om, zatim informaciju o bezbjednosti na području grada, te više odluka iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм