Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Prvo polugodište privesti kraju u redovnom nastavnom procesu

  • 03.11.2020. 19:19

Banjalučki đaci će u školskim klupama ostati do kraja prvog polugodišta, barem bi tako trebalo da bude ukoliko se epidemiološka situacija dramatično ne pogorša. Za sada je prekid nastave najavljen u sedmici nakon održavanja lokalnih izbora, kako bi sve školske površine u kojima se nalaze biračka mjesta, bile dezinfikovane.

Gradonačeknik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je broj osnovaca koji su pozitivni na virus korona srazmjerno mali i ispod je jednog procenta učeničke populacije.

"Tako smo i sada dogovorili da se unutar svake škole vrše pojedinačne epidemiološke procjene, jer nije ista epidemiološka situacija na svakom kraju i u svakom naselju, tako da će se za svaki pojedinačni slučaj oboljelog djeteta raditi procjena da li cijelo odjeljenje treba da ide u izolaciju ili ne mora da ide u izolaciju, odnosno da li u svakoj od pojedinačnih škola je potrebno preduzimati neke veće ili manje mjere, kao što ćemo i mi na nivou grada procjenjivati zbirno kada je riječ o školskom procesu", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

"Tako da ćemo ubuduće imati bolju koordinaciju, možda čak i na dnevnom nivou ako bude bilo potrebe, zavisi od broja zaraženih, kako učenika, tako nastavnika i na taj način vršiti procjene hoće li dolaziti do prekida nastave ili ne", istakao je Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banjaluke. 

Na virus korona je pozitivno 176-oro djece školskog i predškolskog uzrasta. 440 ih se nalazi u izolaciji. Za njihove preglede su u banjalučkom Domu zdravlja obezbijedili tri odvojena prostora.

"Kako bismo što brže proveli preglede, dijagnostiku i liječenje djece sa simptomima akutnih respiratornih infekcija ili sumnjom na virus korona u Domu zdravlja Banjaluka obezbijedili smo odvojene prostore za pregled djece predškolskog i školskog uzrasta. Imamo tri ambulantna prostora i to za pregled predškolske i osnovnoškolske djece, zatim ambulantu za pregled srednjoškolaca i ambulantu za pregled djece u službi hitne medicinske pomoći koja vrši preglede u ovoj službi od 20 časova naveče", naglasila je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Ipak, u slučaju da se nastava ne bude mogla odvijati redovno, pripremljena je onlajn verzija. Stav Aktiva direktora osnovnih škola je da se prvo polugodište privede kraju bez prekida nastave i prema dosadašnjem modelu, koji se u praksi pokazao dobrim, jer su se u svim školama donesene mjere maksimalno poštovale.  
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.