Rast broja zaposlenih u UKC-u

"Po evropskim standardima, UKC-u fali još 500 zaposlenih"

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2022. 18:58

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske jedna je od JZU koja bilježi veliki skok broja zaposlenih godinama unazad. 2016. godine ta ustanova imala je 2.603 zaposlena, danas na čelu sa Vladom Đajićem broj zaposlenih porastao je za skoro 1.000, sada ih je 3.521. Prvi čovjek KC-a veći broj radnika pravda većim potrebama. Kaže, rade sve planski.

"Paralelno smo radili zapošljavanje  ljekara, medicinskih sestara i nemedicinskog kadra. Da to nismo uradili sigurno ne bi mogli da postignemo ovaj nivo usluga koji imamo, a to je ravan svjetskim i zdravstvenim ustanovama, a naročito ne bi mogli da odgovorimo na problem pandemije", rekao je Vlado Đajić, direktor UKC-a Srpske.

Rast broja radnika dovodi do većih troškova za plate. Najveći dio prihoda dolazi od FZO. Ova ustanova je kliničkom centru za finansiranje svih rashoda, uključujući i plate ove godine doznačila doznačila više od 155 miliona KM, dok je 2016. godine taj iznos bio skoro duplo manji. 

Koliko UKC mjesečno troši na plate radnika, iz te ustanove nam nisu odgovorili. Prema našim saznanjima do 2016. godine to je bilo oko 4,5 miliona, danas duplo više, 9 miliona KM, što i ne čudi mnogo, s obzirom na inflaciju i povećanja cijena na globalnom nivou. Baš zbog toga neki od bivših direktora ove ustanove sa kojima smo razgovarali  poručuju nam da poređenja plata godinama unazad i sada nije zahvalno. 

O ciframa, prvi čovjek UKC-a danas nije htio. Smatra da bi plate trebale biti još veće. 

"Ogroman dio sredstava ide na radnika jer bez radnika ne možemo da održimo funkcionisanje. Po nekim evropskim standardima nama fali još 500 radnika", kaže Đajić.

UKC svake godine za potrebe finansiranja dobija  i grant od ministarstva zdravlja u iznosu od 36 miliona KM kao i novac od participacija. Ova ustanova  će prema Programu javnih investicija iz budžeta, iduće godine dobiti dodatnih 2,6 miliona KM za sanaciju objekta Maternite i Klinike za infektivne bolesti. 



  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.