Banjaluka

Rogiću bitnija česma hrvatskom i bošnjačkom vojniku od centralnog spomen-obilježja srpkim borcima

  • Извор: БањалучкеПриче.нет
  • 01.08.2023. 11:03

Goran Rogić, predsjednik Gradske boračke organizacije Grada Banjaluka, kada je u pitanju gradnja centralnog spomen obilježja, pored toga što je ostvario materijalnu korist od samog spomenika na "krašovom parkingu" otišao je korak dalje te nije podržao gradnju ovog zdanja na lokaciji kod bana Tise Milosavljevića zbog podrške koju je dobijao od Srajeva.

Naime, na lokaciji kod bana Milosavljevića nalazi se "humana česma" koju je gradonačelnik Stanivuković svečano otvorio s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Rogić se od gradnje spomenika na lokaciji u centralnom dijelu Banjaluke kod bana Tise Milosavljevića ogradio, sve dok jednim telefonskim pozivom nije iznudio potvrde drugih gradskih organizacija da bi spomenik uopšte imao bilo kakvu potvrdu od strane boraca te kako bi započela gradnja centralnog spomen obilježja.

Da je Rogić ubrzao proceduru na zahtjev gradonačelnika Stanivukovića bilo je jasno na Javnoj raspravi koja je održana u Banskom dvoru.


BiH je već ušla u ekološki dug: Šta je to?

BiH je već ušla u ekološki dug: Šta je to?

Nijedno udruženje na republičkom nivou nije bilo upućeno niti je dalo pismenu saglasnost za gradnju spomenika na "krašovom parkingu".

Ipak, Rogić je dodatno ubrzao inicjativu jer pored novca koji mu stiže od početka gradnje spomenika na "krašovom parkingu" važnija je bila fontana koja se nalazi pored biste banu Milosavljeviću, a koja iako na početku predstavljena kao "humana česma" pravu ulogu dobila je dolaskom gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Simbolika "humane česme" je jasna. Kupole iz kojih teče voda, nezvanično, predstavljaju hrvatskog i bošnjačkog vojnika pošto prave biste gradonačelnik Stanivuković nije mogao postaviti u centru s obzirom da je naišao na oštre osude Banjalučana.

Iako je kasnije simbolika spomenika promijenjenja provobitnu simboliku potvrdio je i sam gradonačelnik Stanivuković gostujući na jednom federalnom mediju.

Pored spomenika hrvatskom i bošnjačkom vojniku Goran Rogić ima i ličnu korist. 

Rogić kao predsjednik gradske boračke organizacije, našao se među osobama koje su ostvarile financijsku korist od izgradnje spomenika. To se dogodilo kako kroz sam projekt, tako i putem potpisa koje je stavio u ime svih boraca Grada Banjaluka, čime je označio početak izgradnje spomenika.


Putujete u inostranstvo: Zbog ovih 7 stvari vas mogu vratiti sa granice

Putujete u inostranstvo: Zbog ovih 7 stvari vas mogu vratiti sa granice

Da ovo nije prvi spomenik u čiju izgradnju se ugradio Rogić govori i spomenik palim borcima u Srpskim Toplicama, za koji je Rogić primio "novčanu zahvalnicu", a tu su i mnogi drugi spomenici na području grada Banjaluka u kojima Rogić ima svoje prste, piše portal "Banjaluckeprice.net".

Od gradonačelnika Stanivukovića Rogiću je pored finansijske zahvalnice stigla i ona u vidu radnog mjesta, pa je tako Rogićev sin dobio radno mjesto u Gradskoj upravi. 

S obzirom da Rogićev sin nije imao potrebne kompetencije za rad, dodijeljeno mu je mjesto u arhivi, a ovu činjenicu Stanivuković je pokušao sakriti od očiju javnosti.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм