Modernizacija opreme

Šeranić banjalučkom Domu zdravlja uručio stacionarni digitalni RTG aparat

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2022. 13:29

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uručio je danas Domu zdravlja Banjaluka stacionarni digitalni RTG aparat.

"Kroz sredstva koja je Vlada Srpske odobrila prema Domu zdravlja biće nabavljen još jedan stropni digitalni RTG aparat čime u potpunosti mijenjamo i modernizujemo opremu u radiološkoj službi", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će i Univerziotetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske biti isporučen ultrazvuk, mobilni RTG i ostalo.

"Ukupna vrijednost opreme namijenjene za Banjaluku je više od 450.000 KM, a oprema je nabavljena u okviru `Hitnog projekta kovid 19` Svjetske banke", rekao je Šeranić.

On je najavio da će ove sedmice oprema biti isporučena i u Istočno Sarajevo i Mrkonjić Grad, čime će biti završena isporuka opreme širom Srpske.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da zahvaljujući ovim donacijama Vlade Srpske Odjeljenje za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku postaje savjeremen dijagnostički centar.

"Od grada smo dobili novac i nabavili digitalni mamograf sa tomosintezom što je jedinstven aparat u BiH, a prije dvije godine smo sredstvima grada kupili i digitalni ortopan. Tako smo kompletno digitalizovali rendgen dijagnostiku", istakla je Todorovićeva.

Ona je napomenula da je Odjeljenje za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku uradilo 300 odsto više usluga rendgen dijagnostike srca i pluća u odnosu na period prije pandemije virusa korona.

"Cilj je bio da maksimalno rasteretimo UKC i da usluge koje možemo obezbijediti na primarnom nivou odradimo i pacijente pošaljemo na UKC samo ukoliko je potrebno", rekla je Todorovićeva.

Ona je ukazala da je vakcinisano svega 35 odsto građana koji se liječe u Domu zdravlja u Banjaluci, te da Svjetska zdravstvena organizacija ima naznake da bi na jesen mogao biti veći broj ljudi inficiranih virusom korona. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок