Igor Radojičić

Slaviti i 21. novembar kao gradski praznik

  • 13.03.2019.13:20

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić očekuje da će biti usvojen prijedlog da grad dobije još jedan praznik - 21. novembar, jer je na taj dan srpska vojska na završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine ušla u grad i oslobodila ga nakon više stotina godina strane okupacije.

"Nesumnjivo je važno da 22. april, Dan pobjede nad fašizmom, obilježavamo kao Dan grada, ali i 21. novembar 1918. godine", rekao je Radojičić. 

On je u pauzi zasjedanja gradskog parlamenta rekao novinarima da bi izmjenama dijela Regulacionog plana "Jelšingrad" grad dobio još jednu industrijsku zonu. 

"Stvorene su pretpostavke da već ove godine investitorima ponudimo oko 50 hiljada kvadrata. U tom okruženju nalazi se i nekoliko privatnih grupacija, tamo su već `Tas` i `Meridijan` koji su, takođe, spremni za dodatnu gradnju što u osnovi znači da dobijamo i nova radna mjesta i investicije. Spremni smo da već ove godine provedemo postupak dodjele, odnosno licitacije za tu novu poslovnu zonu", rekao je Radojičić. 

Predsjednik Skuštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je bi novim gradskim praznikom bila ispravljena nepravda jer 21. novembar nije u prvom mahu uzet kao jedan od bitnih praznika. 

On je rekao da će i dalje biti njegovan 22. april - Dan grada Banjaluka i da uvođenje još jednog gradskog praznika neće dovesti ni do kakvih dodatnih finansijskih izdataka. 

"Bitno je da njegujemo našu tradiciju i da buduća pokoljenja imaju priliku da uče o prošlosti", rekao je Talić. 

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković rekao je da podržava prijedlog odluke kojom se uvodi novi gradski praznik - 21. novembar, navodeći da je predložio i uvođenje još jednog potpredsjednika Skupštine grada iz redova opozicije po uzoru na Narodnu skupštinu Srpske.