Banjaluka

SNSD i koalicija ulažu amandmane: Po 500 maraka zdravstvenim radnicima i porodiljama

 • 27.03.2021.17:35

Klub odbornika SNSD-a, zajedno sa koalicijom sa kojom čine skupštinsku većinu (US, Demos, SP i nezavisni odbornik Saša Čudić) u Banjaluci, uputio je amandmane na budžet Grada koji bi trebalo da bude razmatran u utorak 30. marta. Skupštinska većina smatra da je budžet loš, te da jedino amandmanima može djelimično da bude prilagođen potrebama građana Banjaluke.

Većina okupljena oko SNSD-a traži, cijeneći epidemiološku situaciju u Banjaluci, da za zdravstvene radnike sa područja grada iz budžeta bude obezbijeđena jednokratna novčana pomoć od 500 KM, a ukupan iznos bi bio četiri miliona maraka.

"Teška vremena u kojim smo se našli nikoga ne vesele, ali moramo pokazati odgovornost, razumijevanje i spremnost da damo konkretnu pomoć onima koji nose najveći teret", naglašavaju iz SNSD-a.

U SNSD-u kažu da su analizirajući predloženi budžet uvidjeli da nije dobro planiran, ne pokazuje brigu o važnim kategorijama. Predloženim amandmanima, to bi moglo da se popravi, navode iz SNSD-a.

"Izazovna vremena nose teške, ali ispravne odluke, i ovo je naš minimum zahtjeva da budžet koji je u suštini loš i nije okrenut građanima", kažu iz SNSD-a.

Isto tako, odbornici većine ulažu amandman po kojem bi određenu podršku dobili i privrednici, ugostitelji koji su obuhvaćeni restriktivnim mjerama. Taj iznos bio bi milion maraka. Većina, sa SNSD-om na čelu, predlaže i milion KM koje bi bile na raspolaganju svim porodiljama u Banjaluci u ovoj godini. One bi po ovom amandmanu takođe trebalo da dobiju iznos od 500 KM. Svoju brigu pokazuju i za penzionere i borce, za koje traže dodatna sredstva. 

"Banjaluka je do sada uvijek pokazivala solidarnost i odgovornost, te se ne smijemo ponašati kao "pusto ostrvo" već pokazati razumijevanje prema onima koji su najviše pogođeni i onima koji nose najveći teret, a to su zdravstveni radnici, penzioneri, ugostitelji i svi oni čiji je rad onemogućeg zbog pandemije, a posebnu pažnju želimo da skrenemo i na natalitet", navode iz SNSD-a.

Amandmani su ukupno "teški" više od šest miliona maraka i poslati su u Gradsku upravu.

Iz najjače partije u Banjaluci i Srpskoj dodaju da je vrijeme da se i Grad uključi i pomogne onima kojima je najpotrebnije.

"Republika Srpska je do sada uložila mnogo u naš grad i zdravstveni sistem, a nastavlja da ulaže i u ovim izazovnim vremnina, pa smatramo da je vrijeme da se Banjaluka uključi i da zajedno sa Republikom pomogne onima kojima je najpotrebnije, a po uzoru na zemlje u regionu. Saradnja je dvosmjerna ulica i Banjaluka ne smije biti po strani već mora pokazati svoje pravo lice", poručeno je iz SNSD-a.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Veza za dvije noći (12+)

  Snježna mećava zatoči dvoje potpunih stranaca u malom stanu.

 • 00:15 Serija: Bolivar (R)

  'Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.

 • 03:00 Noćni program

  Noćni program