СНСД

Шобот: Питање културе пресудно важно за наш идентитет и опстанак народа

  • Извор: АТВ
  • 15.05.2024. 17:02

Савјет за културу Градске организације СНСД-а Бања Лука одржао је сједницу са доктором Николом Шоботом кандидатом СНСД-а за градоначелника Бањалуке на којој су договорени заједнички циљеви.

Главни захтјев Савјета за културу јесте да се буџет за културу Града Бања Лука повећа на 3% буџета. 

Ријеч је о енормном повећању од преко 300% с обзиром на то да је однос тренутне градске власти према култури дискриминишући и скандалозан - у протекле три године се за све културне потребе града и грађана Бање Луке издваја мизеран и недовољан износ мањи од 1%.

Тренутна градска администрација није никада донијела акциони план (на који је обавезана), на основу важећег стратешког документа “Стратегија развоја културе у граду Бања Лука”, који је Скупштина Града усвојила још 2018. године.

Тај план је предвиђао годишње увећање средстава за културу као и већу подршку умјетницима и умјетничким организацијама. Ништа се није догодило у том смјеру, управо обрнуто, под овом градском администрацијом у посљедње четири година средства издвојена за културу само су се смањивала.

„Питање културе је суштинско за положај града и квалитет живота његових становника, али је и пресудно важно за наш идентитет и опстанак као народа“, поручио је кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке др Никола Шобот.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: