Gradonačelnik Banjaluke

Stanivuković o najavama Bh. povorke: Ne bismo dopustili tako nešto

  • Izvor: Banjaluka.net
  • 17.03.2023. 14:36

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je, povodom najava aktivnost “Bh. povorke ponosa” u Banjaluci, da su se Gradskoj upravi obratile i nevladine organizacije sa zahtjevom da se ovakav događaj otkaže, te da ih je on obavijestio da nijedna javna površina, ni prostor nisu dostupni za tako nešto.

– Vidjeli smo neke potpuno neprikladne, famozno naglašene naslove da “Bh. povorka stiže u Banjaluku”. A Banjaluku niko nije pitao. Ne samo Banjaluku, nego bilo koju drugu institiciju u Republici Srpskoj. Mi nismo za tako nešto, prosto to ne podržavamo – rekao je Stanivuković.

On je naglasio da “težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo šta je naša vjera i identitet našeg naroda”.

– Meni je zaista drago što je Banjaluka baštionik tako nečega ovdje, a integralno i u BiH. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi. Ovdje niti je ko pitao za bilo koji gradski prostor, trg ili tako nešto, niti imamo bilo kakve veze. Moram reći, ne bismo dopustili tako nešto – rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Naglasio je da sve poštuje, “svako neka radi šta hoće u svoja četiri zida i napolju, neka se osjeća kako hoće i o tome priča, to je u redu”.

– Ne bih želio da uvrijedim bilo koga ko se drugačije osjeća, drugačije misli. Nisam iskazao stav protiv onog što se zastupa u drugim gradovima i u svijetu, ali dajte nama pravo da u jednom globalnom svijetu mi zadržimo pravo na naše svojstvo, opredjeljenje, stavove – rekao je Stanivuković za Banjaluka.net

Odgovarajući na pitanje da li će apelovati na organizatore da odustanu, s obzirom da bi ovakvi događaji mogli podići tenzije, rekao je da on šalje kulturnu poruku da je „za ono što ‘Bh. povorka’ hoće dovoljno Sarajevo ili da izaberu drugi grad, ali da Banjaluka nema želju da bude mjesto za tako nešto“.

– Uvjeren sam da i druge ustanove su za tako nešto. Tražimo da se poštuje i uvaži naš stav – zaključio je Stanivuković.