Gradonačelnik Banjaluke

Stanivuković uprkos zakonskoj obavezi ne povećava plate: Sindikalci se pobunili

  • Извор: АТВ
  • 20.04.2022. 19:29

Banjalučki gradonačelnik kiti se tuđim perjem. Draško Stanivuković bombastično je najavio povećanje plata u gradskoj upravi. Zaboravio je Stanivuković da naglasi i to, da je povećanje plata njegova zakonska obaveza, koju već mjesecima, nikako da ispuni.

Podsjetili su ga na to u Sindikatu uprave Srpske koji se, kako kažu, izborio da radnici imaju veće koeficijente.

"Iz nekog razloga, samo njemu poznatog, Draško Stanivuković te koeficijente ne primjenjuje od 11. febrauara od kako je bio dužan već je on izračunao da je to danas trenutak da on epohalno najavi kako je on zaslužan za to povećanje plata", kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

I dok u Sindikatu tvrde da zbog gradonačelnika, čistačice u gradskoj upravi, trenutno, imaju čak i za 200 maraka manju platu nego što bi trebalo, Stanivuković se pravda da će tek sve  biti, kako kaže, „med i mlijeko“.

"Ovo što mi donosimo u junu nema veze ni sa čim. To će biti povećanje kako za koju platu, negdje od pet do 15 posto", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ukoliko gradonačelnik ne ispuni ono što nam zakonski pripada, slijede tužbe, jasni su i u gradskoj sindikalnoj organizaciji Banjaluka koja djeluje pri Sindikatu uprave Srpske. 

"Prvo smo išli prigovorom na rješenje o platama, nismo dobili odgovor. Onda smo išli Odboru za žalbe Gradskoj upravi Banjaluka, nismo dobili odgovor. Rok za to ističe 26. aprila, nakon Vskrsa. Ako odgovor bude negatrivan, jedina pravna stvar koja nam je ostala, je tužba nadležnom sudu", kaže Dragan Lukajić, predsjednik Gradske sindikalne organizacije Banjaluka pri Sindikatu uprave Republike Srpske.

I sve to, kako kažu, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja gradonačelnika i gradske uprave, ali i nepostupanja po odredbama Posebnog kolektivnog ugovora. 

Iako smo tražili, banjalučki gradonačelnik, već godinu dana, nije nam otvorio svoja vrata da razgovaramo, kažu u Gradskoj sindikalnoj organizaciji pri Sindikatu uprave Srpske. To ćutanje gradske uprave, poručuju, mora se prekinuti.