Кружна раскрсница

Станивуковићево кршење закона дошло на наплату: Обустављени радови код Екватора

  • Извор: БањалучкеПриче.нет
  • 30.10.2023. 10:42

Дугонајављивана реконструкција тзв. раскрснице код Екватора и тврђаве Кастел изгледа сачекаће боље дане. Градоначелник је одлучио мимо постојећег Регулационог плана измијенити, "прекројити" кружни ток, помјерити раскрсницу, укинути паркинге, и све то у недостатку средстава финансирати из кредита чија средства су предвиђена за мост у Доцу. Одлуком Урбанистичко-грађевиснке и еколошке инспекције данас у 10 часова обустављени су радови на изградњи поменуте раскрснице.

На основу члана 67. Закона о инспекцијама Републике Српске (“Службени гласник Републике Српске”, број 18/20) дана 30.10.2023. у 10 часова дошло је до обуставе радова на изради кружне раскрснице између Екватора и Кастела. А уколико се не испоштује поменута одлука, доћи ће до  изрицања новчане казне одговорном лицу, у износу од 1.000 КМ ако до дана када је заказано принудно извршење не испоштује ову мјеру. 

За поменуту раскрсницу стручњаци су рекли да није најсретније рјешење, а поводом тога огласио се велики број политичара, градских удружења, али и грађана. Градоначелник Драшко Станивуковић казао је како за њега не важе овоземаљски закони као и одлуке поменуте инспекције, међутим ипак ће морати радити по закону. 

Потпредсједник ПДП-а Бањалука Милко Грмуша је такође критиковао поменуту изградњу рекавши како је неопходно израдити Студију саобраћаја како би се градило или мијењало нешто у граду.

“Имамо проблем да одемо од тачке а до тачке б. Дакле, имамо видљиве проблем у саобраћају, имамо проблем градње, самом начину градње у Граду. Гдје год се данас окренемо имамо проблем. Некада се љуте на мене ови моји из ПДП-а што ја то кажем, али ми смо обећали да ћемо то мијењати. Те ствари се могу мијењати само са студиозним размишљањем. Не можемо ријешити проблем саобраћаја у Бањалуци док коначно не завршимо израду Студије саобраћаја која се као Скадар на Бојани гради. Ми градимо Град на основу Урбанистичког плана старог 50 година. Бањалука прије 50 година и Бањалука данас. Питам их када ћете завршити оно што смо усвојили прије годину дана, платили готово све, потпуно нови Урбанистички план. Па видјећемо, па расправа. Дај болан ако је то завршено, немој да завршимо све регулационе планове и бетонирамо Бањалуку, а да немамо обрисе нечега што треба бити културно, нормално гдје треба бити довољно паркинг простора и довољно широке улице”, казао је Грмуша. 

Очигледно свима, осим градоначелнику је јасно да приликом градње се морају поштовати прописи и закони, а између осталог прије почетка било каквог пројекта добити и неопходне дозволе. 

(Бањалучке приче)

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.