Novi šok

Štićenica Doma "Rada Vranješević" pokušala da se ubije

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2022. 19:10

Novi šok u banjalučkom domu "Rada Vranješević". Šesnaestogodišnja štićenica sinoć je pokušala da se objesi. Navodno je kabl svezala oko vrata, a zatim o radijator. Na sreću, u njenu sobu je na vrijeme ušao drugi štićenik koji ju je spriječio. Zbrinuta je u UKC Srpske. Odatle stiže vijest da je stabilnog zdravstvenog stanja, ali da su povrede vidljive.

"Maloljetnica je u Urgentni centar UKC-a primljena sinoć sa povredama zadobijenim samopovređivanjem. Pacijentkinja je inicijalno zbrinuta, obavljena je sva potrebna dijagnostika i nakon toga je prebačena na Odjeljenje dječije adolescentne psihijatrije Klinike za psihijatriju, gdje je zadržana na liječenju", poručuju iz UKC-a.

Nezvanično, djevojčica je prije mjesec dana sa banjalučke Psihijatrije prebačena u Dom, a kada je stigla, na sebi je i tada imala vidljive povrede od samopovređivanja. Mediji pišu da je i nakon toga, u nekoliko navrata pominjala da ima suicidalne misli. Na naše pitanje da li su stručna lica  reagovala na upozorenja štićenice, iz doma ne odgovaraju. Poručuju da je smještena u posebnu vaspitnu grupu, uz saglasnost ljekara. 

"Nedugo nakon prijema, štićenici smo zakazali i kontrolni pregled kod potrebnog specijaliste doktora medicine, ali termin smo dobili 23.3.2022. godine. Dana 21.3.. u večernjim satima, nažalost, desio se nemili događaj. Reakcija vaspitača je nasreću bila brza, adekvatna i u skladu sa Pravilnikom o postupanju u kriznim situacijama", poručuju iz Doma Rada Vranješević. 

Problem je u tome što u domu nema lica koja su stručna za rad sa štićenicima starijim od šest godina, a koji su proživjeli traume. Tvrdi to u pismu ATVu jedan od nekadašnjih štićenika Doma i dodaje da  jedan od vaspitača  nema položen ni stručni ispit za rad u takvoj ustanovi. Iz resornog ministarstva tako nešto demantuju. 

"Napominjemo da su članom 91. Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske definisani stručni radnici zaposleni u ustanovama za smještaj korisnika. Stručni radnici u konkretnoj ustanovi imaju položen stručni ispit za rad u oblasti socijalne zaštite", poručuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.  

Dom je prije mjesec dana došao u žižu javnosti, nakon što je, zbog zlostavljanja maloljetne štićenice, priveden portir zaposlen u ustanovi. Nekoliko dana kasnije, direktor, Vladimir Kajkut, je podnio ostavku, a na to mjesto je imenovana Darjana Kecman. Ministarstvo je tada formiralo i KOmisiju za nadzor, koja je, kako kažu, našla određene propuste u radu doma. Koje -  ne otkrivaju. Od doma su, kažu, zatražili, da ih jednom mjesečno obavještavaju o tome šta su uradili da se propusti otklone.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина