Centar grada

Štrajk banjalučkih prevoznika nastavljen

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2022. 19:25

Tridesetak autobusa je pola sata bilo parkirano u samom centru Banjaluke. Štrajkom su prevoznici opet iskazali nezadovoljstvo, jer sa gradonačelnikom već danima ne mogu naći zajednički jezik. Ovaj put građani nisu ispaštali, sve linije su bile redovne, jer su stala samo rezervna vozila. Ipak, uskoro će ispaštati penzioneri i djeca iz višečlanih porodica. Prevoznici teret finansiranja tih karata ne žele više snositi sami, jer im grad nije isplatio još ni jedan dio dogovorenih para.

“Mi jednostavno nemamo više sredstava da finansiramo nečije ideje. Od 1. aprila neće važiti nikakvi popusti, niti će važiti one besplatne karte koje je dijelila Gradska uprava”, rekao je Dejan Mijić, direktor „Autoprevoza“.

Gradonačelnik danas „spušta loptu“. Kaže da će razmatrati koliku štetu su prevoznici pretrpjeli od kada je cijena goriva porasla, a da bi se na vanrednoj Skupštini odbornici trebali dogovoriti da im što prije isplate 1,2 miliona koji su u budžetu njima već ranije namijenjeni. 

“Po usvajanju  ove tačke o podjeli 1,2 miliona da iznos od 500.000 KM koji prevazilazi onaj dio potrošenih sredstava u prva tri mjeseca, odmah uplatimo. Što znači da će to biti dovoljan pogon taj dio sredstava da služi kao obrtno sredstvo za dalji nastavak poslovanja”, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Uslovi koje gradonačelnik postavlja su neprihvatljivi, kažu iz skupštinske većine koja već danima traži kompromis između dvije posvađane strane. 

“Ovo što gledamo zadnjih dana su čiste prijetnje i ucjenje gradonačelnika prema ljudima koji zapošljavaju oko 500 radnika. Dakle, pričamo o 500 porodica koje se hrane upravo od ovog posla, a gradonačelnik je taj koji njima prijeti”, izjavio je Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

Oni na koje se sukob gradonačelnika i prevoznika direktno odnosi su građani. Kažu, njima je najbitnije da prevoz imaju, jer mnogi od njega zavise.

“Najskuplji je prevoz kad ga nema. Banjaluka ima dobar gradski i prigradski prevoz, a moramo shvatiti s obzirom na poskupljenje energenata da ne mogu opstati ljudi sa ovom cijenom i sa polupraznim autobusima.” 

“Da li je ovo dobro za bilo koga, za gradonačelnika, za nas kao putnike i za prevoznike? Zar ni u tom jednom segmentu ne mogu naći zajednički jezik da se dogovore, pa kako će se onda ovo ostalo dogovoriti?” 

“Građanima je bitno samo da se prevoze. A ko će voziti i šta će voziti do mene nije, meni je bitno da imam prevoz”, naveli su građani s kojima smo razgovarali. 

Za utorak je planirana vanredna sjednica Skupštine grada, a glavna tema biće upravo pomoć prevoznicima.