Шобин Јун

Студенткиња из Јужне Кореје стигла у Бањалуку: Овдје су трошкови живота много мањи

  • Извор: Независне
  • 23.02.2024. 10:30

Двадесетдвогодишња студенткиња Шобин Јун прешла је далек пут од Јужне Кореје до Бањалуке из жеље да прошири своје знање из умјетности и графичког дизајна и анимације, али и да упозна нове пријатеље и културе.

Шобин Јун каже за "Независне новине" да је на размјену студената стигла у оквиру билатералног споразума потписаног између Бањалучког универзитета и Сонгшин универзитета за жене у Сеулу.

Додаје да се за Универзитет у Бањалуци одлучила након што је разматрала и друге опције, али јој се највише свидјела понуда Академије умјетности, гдје ће овог семестра похађати шест предмета.

"Добила сам листу универзитета на које се могу пријавити као студент на размијени. У понуди је било много факултета у Америци, Њемачкој, Турској и Јапану, али ја сам бирала универзитет који ће ми понудити мало сложенији, напреднији и специфичнији приступ умјетности", каже Шобин и додаје да је можда још рано да говори о томе каква су предавања, али да јој је први утисак да на бањалучкој Академији професори више траже и цијене саму креативност.

"У Кореји се студенти више труде да испуне очекивања професора, да би добили боље оцјене, док овдје осјећам да могу више да се креативно изразим и покажем свој умјетнички стил. Заиста сам почаствована што могу овдје да студирам", прича млада Корејка која борави у студентском кампусу са двије цимерке.

"Тек сам недавно стигла, свиђа ми се живот у Бањалуци. Посебно ме изненадило да свака кућа има своје двориште, што се у Јужној Кореји не виђа често. Док сам била у Сеулу, често би ми стрес стварале гужве, пренасељено је, сви су ужурбани и заузети, а овдје је све опуштеније. Мој факултет је на планини, у околини Сеула, тако да сам сваки пут морала пјешачити уз велико брдо да бих стигла на предавања. Овдје живим са цимеркама, али то ми не представља проблем, јер сам и у Кореји имала цимерку и навикла сам на живот у друштву", прича Шобин уз срамежљив осмијех.

Додаје да јој недостаје корејска храна, а највише токбоки или рижини њоки у љутом сосу.

"То је храна која се традиционално једе у Кореји, обично је зачињена љутим сосом, а ја генерално волим зачињену и љуту храну, што овдје, нажалост, не могу наћи, али навикавам се на храну овдје. Пробала сам баклаву, одлична је, а свиђају ми се и ћевапи ", прича Шобин.

Како каже, већ првог дана спријатељила се са колегиницом и колегом који слушају исте предмете, а исти тај дан представили су је још једној групи пријатеља са графичког дизајна, са којима проводи највише времена. 

"Моја породица била је забринута када је чула да одлазим у Бањалуку на један семестар, и на интернету су истраживали о Босни и Херцеговини. Нажалост, било је јако тешко пронаћи више информација на интернету, па их сваки дан зовем да се не би бринули. Ово ми је први пут у страној земљи, па је разумљиво да се брину, јер сам била презаузета учењем и радећи повремене послове да бих путовала. Објаснила сам им да је сигурно,  да могу научити много тога што ми у Кореји није доступно, и када сам им објаснила предности, на крају су ме подржали у мојој одлуци", прича млада Корејка.

Додаје да још није примијетила неке велике културолошке разлике, али да ју је једна ствар, ипак, изненадила.

"Било ми је необично видјети особе да пуше у затвореном простору, кафићима и ресторанима, јер то у Јужној Кореји није дозвољено. Није то нешто лоше, више је разлика у култури, али било је нешто што ме је највише изненадило", рекла је Шобин, а додала је да је открила и сличности у културама.

"И ми у Јужној Кореји славимо Нову годину два пута, а ако сам добро схватила, овдје је то више из религијских разлога. У Кореји се слави из традиционалних разлога, из поштовања старог календара који су наши преци користили, и иако су разлози за дуплу прославу Нове године другачији, мислим да је занимљиво како је нашим културама то заједничко", објашњава Шобин.

Како каже, сама сноси трошкове боравка овдје, али према њеним ријечима, трошкови живота у Бањалуци много су прихватљивији него у Јужној Кореји.

"Мени је као студенту често био луксуз попити кафу сваки дан у Сеулу, јер су цијене и неколико пута веће него овдје, једна шољица кафе је скупља од 4.000 вона, што је око шест КМ. Овдје, иако сам студент, могу себи приуштити кафу сваки дан, а и цијена хране је прихватљивија", каже Шобин.

Кроз осмијех додаје да њене колеге увијек имају мноштво питања о К-поп музици и корејским серијама и кинематографији.

"Једна пријатељица коју сам овдје упознала заиста воли К-поп и мислим да она о овој музици и групама зна више и од мене. Изненађена сам колико су млади овдје упознати са корејском поп музиком", истиче Шобин.

Према њеним ријечима, у будућности се планира бавити графичким дизајном и зато је и изабрала Академију.

Универзитет о Корејки

Миа Иванчевић, стручна сарадница за припрему пројеката и промоцију Академије умјетности, рекла је за "Независне новине" да је радује да се Академија интернационализује и што је Шобин изабрала да љетни семестар проведе баш код њих.

"По нашим условима Шобин студира као буџетски студент, односно не плаћа никакве таксе, осим уписа и те неке почетне трошкове, док је цијена боравака у дому нижа од комерцијалне. Трудили смо се да урадимо све што смо могли да јој олакшамо боравак овдје и да се осјећа безбједно, што кампус дефинитивно и јесте", казала је Иванчевићева.

С Универзитета у Бањалуци су за "Независне новине" казали да је Шобин Јун на љетњи семестар академске 2023/24. године уписана захваљујући Споразуму о размјени студената између Сонгшин универзитета за жене из Сеула и Универзитета у Бањалуци који је на пет година потписан 13. јула 2022. године. 

"Према том споразуму, студенти на размијени могу бити један семестар или једну академску годину. Студент остварује сва права и обавезе, те му се по повратку на матични универзитет признају испити, односно ЕЦТС бодови", истакли су из Универзитета.

/Независне новине/

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: