Đajić: Glaukom česta i agresivna bolest, ali se može izliječiti preventivnim pregledima

  • Извор: АТВ
  • 07.03.2022. 12:42

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obiljezava se od 7. do 13. marta, a povodom toga na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske organizovan je besplatan pregled očiju i dijagnostika glaukoma.

Prema riječima doktora i medicinskih sestara svake godine oko 20 odsto pacijenata oboli od glaukoma.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić rekao je kako su današnjim besplatnim pregledima htjeli skrenuti pažnju na ovu okrutnu bolest te da je veliki broj onih koji obole od ovog oboljenja.

"Ova bolest je česta, ali se može izliječiti preventivnim pregledom pacijenata. Takođe, jako je bitno da aparati na kojima se rade pregledi budu po evropskim standardima, čime se mi na ovom odjelu možemo pohvaliti", kaže Đajić.

Dodaje da su Kliniku za očne bolesti premjestiti u nove prostorije koje su namještene po najvišim standardima, te da medicinske sestre i ljekari rade na tome da bi se pacijenti osjećali što bolje. 

Zamjenik načelnika Klinike za očne bolesti dr Emilija Ignjatić navodi kako se u prostorijama UKC RS unazad 15 godina skreće pažnja na bitnost preventivnih pregleda i rane dijagnostike.

"Od ove bolesti najčešće oboljeva starija populacija. Ipak, ova bolest se može liječiti, a naši oftamolozi zadužili su nas i podsjetili kako je prevencija najbitnija. Svi pacijenti prvo osjete određenu nevjericu i sumnju, te misle da to njih neće uhvatiti, međutim bitno je prihvatiti tu činjenicu i pozabaviti se sa tim", rekla je Ignjatić.

Dodaje da je ova bolest veoma agresivna i brzorastuća te da uzima sve više maha ukoliko se ne liječi na vrijeme.

Da je tako, kaže i glavna medicinska sestra ovog odjeljenja Daliborka Kuzmanović koja navodi da su pacijenti koji dolaze na ove preglede pretežno dobi od 45 do 85.

Ističe da je veoma bitno na kakvim aparatima se pregledaju pacijenti ali i sam kadar koji vodi te preglede.

"Moram da istaknem kako u našem odjeljenju rade visoko kvalifikovane medicinske sestre I ljekari koji su tu za naše pacijente u svakom trenutku", rekla je Kuzmanović. 

Ono što su posebno istakli sa Klinike za očne bolesti jeste da u ovom trenutku posjeduju visoko kvalitetnu opremu koja može parirati svjetskim klinikama, te da rade i na što boljem obrazovanju kadra koji na obuke odlaze u zemlje u regionu ali i druge evropske zemlje.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.