Humanitarno udruženje žena “Duga”

Svjetski rekord oboren u Banjaluci: Izrađen peškir dug 31 metar sa motivima zmijanjskog veza

  • Извор: Агенције
  • 20.05.2023. 21:42

Humanitarno udruženje žena “Duga” oborilo je danas u Banjaluci, svjetski rekord u dužini tradicionalno izvezenog peškira sa motivima zmijanjskog veza. Četrdeset i pet vezilja, među kojima je i 12 djece, za osam sati izvezlo je peškir dug, nećete vjerovati, čak, 31 metar.

“’Duga’ svakodnevno radi na promociji ovog nematerijalnog kulturnog naslijeđa kroz razne radionice, kurseve ili modne revije, a danas na inovativan način predstavlja zmijanjski vez svijetu. Naše članice su došle na ideju da se na vrlo inovativan način obrate mladima i onima koji nisu upoznati sa zmijanjskim vezom. Tako smo odlučili da izradimo tradicionalni preškir dugačak 31 metar, izvezen motivima zmijanjskog veza”, rekla je koordinatorka ovog projekta Slobodanka Ristić Gašić.

Na projektu je učestvovalo dvanaestoro djece, polaznika male škole zmijanskog veza, uzrasta od 8 do 15 godina.

Među njima je i Mila Zoranović. Sretni su, kaže, Mila što su su bili u prilici da budu dio jednog ovako velikog projekta.

Jedna od vezilja, Slađana Devura, članica HUŽ “Duga” kaže da joj je bila čast biti dio projekta koji će pomoći promociji zmijanjskog veza na svjetskom nivou.

“Zahvalni smo na ovom projektu i na veziljama koje će svojim radom da utkaju da ne zaboravimo našu tradiciju i kulturu. Zmijanjski vez je kulturno nasljeđe i duhovna sloboda svakog čovjeka”, kazala je Devura, piše “Srpskacafe”.

Prethodni rekord iznosio je 12 metara. Zmijanjski vez je od 2014. godine uvršten na UNESCO listu nematerijalnih dobara.

(Izvor/Foto: Srpskacafe)

Pratite nas i putem Vibera!