Gradska uprava Banjaluka

Talić: ETF bitan partner

  • 28.03.2019. 13:51

Predsjednik Skupštine grada Banjaluke Zoran Talić razgovarao je danas sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci Brankom Blanušom o Strategiji razvoja Banjaluke za narednih 10 godina, u kojoj je jedan od strateških ciljeva koncept "pametnih gradova", te istakao mogućnost uključivanja ETF-a u razradu tog koncepta.

"Taj koncept podrazumijeva ne samo jedan vid usluga, već čitav spektar od javnih usluga i administracije do komunalnih i saobraćajnih usluga, gdje već postoji određena saradnja sa ETF-om kada je riječ o javnoj rasvjeti i modelima uštede električne energije", rekao je Talić novinarima nakon sastanka. 

Talić je dodao da je ETF kao jedan od nastarijih fakulteta Univerziteta u Banjaluci i te kako bitan da bude partner Gradskoj upravi i Skupštini grada. 

On je podsjetio da je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nedavno potpisao sporazum o poslovnoj-tehničkoj saradnji između ETF-a i grada Banjaluka, naglasivši potrebu da se ta saradnja proširi. 

Talić je rekao da je uspostavljena saradnja ETF-a i gradske ustanove "Radnički univerzitet" u pogledu osposobljavanja radnika za nova tržišta rada kada je riječ o IT industriji. 

"Radnički univerzitet ide u pravcu transformacije djelatnosti i jedan od segmenata treba da bude i osposobljavanje ili dokvalifikacija ljudi u Banjaluci da se mogu baviti i IT segmentom i da se kroz bazična znanja u informatičkom segmentu može vršiti dokvalifikacija dalje u metalnom i drvnom segmentu", naglasio je Talić. 

Dekan ETF-a Branko Blanuša rekao je novinarima da je sa predsjednikom gradskog parlamenta razgovarao o aspektima i mogućnostima proširenja saradnje ETF-a kao najstarijeg visokoškolske institucije Univerziteta u Banjaluci i grada, posebno na konceptu "pametni grad" gdje već postoji određena saradnja. 

"Sagledali smo još načina i mogućnosti kako da se ta saradnja proširi putem postojećih projekata i otvaranje novih projekata i inicijativa, zavisno od Strategije razvoja grada Banjaluke, akcionih planova, onoga što se radi i što se planira uraditi u narednom periodu", rekao je Blanuša. 

On je ukazao na mogućnost većeg angažovanja Elektrotehničkog fakulteta u aktivnostiima vezanim za Javnu ustanovu "Radnički univerzitet", posebno kroz programe obrazovanja odraslih, dokvalifikacije i prekvalifikacije. 

"Sasvim je sigurno da tu ETF u saradnji sa gradom Banjaluka i drugim kompanijama kada je riječ o IT sektoru može dati puni doprinos", zaključio je Blanuša.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.