Уочи Дана српског јединства, слободе и националне заставе

У Бањалуци oдржана прва пројекција документарног филма о Гаврилу Принципу

  • Извор: РТРС
  • 15.09.2023. 04:00

Уочи Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Бањалуци је уприличена прва пројекција документарног филма "Гаврош", младог аутора Милоша Михољчића, ученика Основне школе "Доситеј Обрадовић. Филм приказује дјетињство Гаврила Принципа и његово одрастање у Босанском Грахову.

Михољчић наглашава да је и "само име филма Гаврош мало загонетно".

- То сам намјерно и хтио јер када чујете "Гаврош" сигурно нисте сигурни да је то Гаврило Принцип. Њега су другари у школи звали Гаврица, али он то није волио. Он је хтио да га зову Гаврош по дјелу Виктора Игооа дјечаку хероју, и то је тема - објаснио је Михољчић.

- Идеја која се мени највише допала је то да се исприча прича о једној таквој историјској личности, која је прича дјетета о дјетету а временска дистанца је један читав вијек - рекла је директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" Бањалука Данијела Лолић. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић напоменуо је да се "карактер учи у основној школи и у породици".

- У потпуности сам сигуран да ако нам дјеца праве филмове о Гаврилу Принципу, о његовом дјетињству, да ће наш карактер остати чврст и да ће данас бити поносни наши потомци као што смо и ми поносни на наше претке - нагласио је Стевандић. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм