"Bijeli dvor"

U centru Banjaluke bespravna gradnja?

  • Извор: АТВ
  • 04.04.2022. 19:17

"Bijeli dvor" se bespravno gradi u centru Banjaluke, potvrđeno je za ATV. Kada se pita za nadležnost, loptice počnu da preskaču iz jednog u drugo, do trećeg i četvrtog dvorišta i tako u krug.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju tvrde da su izdali samo dvije dozvole – za uklanjanje postojećih objekata i izvođenje pripremnih radova. U međuvremenu je promijenjen investitor. Sada je to „Premium Invest“ odakle još nije stigao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Sve do toga je, uvjeravaju, bilo po propisima. Tvrde, ni na ostalim nivoima niko nije bio protiv projekta.

"Investitor je dostavio stručno mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno - istorijskog i prirodnog naslijeđa kojim je data saglasnost na taj projekat, a i Gradska uprava je dala pozitivno mišljenje za izgradnju predmetnog objekta", poručuju iz ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Iz Grada od toga peru ruke. Tvrde, nije ništa na njima. Saglasnost ne spominju. Uvjeravaju, vode računa da spomenici kulture ne budu ugroženi. Kažu, na Ministarstvu je da vodi više.

"Ministarstvo je, prilikom izdavanja dozvola, naravno, kao i Grad, nadležno da vodi računa o tome. Čak zakonom je predviđeno za zasluženije objekte da Ministarstvo izdaje građevinske dozvole. To znači da bi oni trebali voditi računa o tome i oni su izdali lokacijske uslove, tako da pretpostavljam da je taj dio ispoštovan", kaže Vuk Višekruna, ovlašćeni potpisnik Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Banjaluka.

Nije baš sve ispoštovano. Iz Inspektorata Republike Srpske kažu da ima nepravilnosti. Kakvih, ne navode konkretno.

"Prilkom ranijih kontrola investitora, izvođača radova i nadzornog organa utvrđene određene nepravilnosti koje se na njih odnose, te  su  naređene mjere otklanjanja nepravilnosti i podnešeni prekršajni nalozi. Mjere naložene rješenjem su otkolonjene u predviđenom  roku. Gradnja objekta na predmetnoj lokaciji će i u narednom periodu biti kontrolisana od strane urbanističko-građevinske inspekcije", poručuju iz Inspektorata Republike Srpske.

Investitor nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne radi ništa mimo propisa, te da optužbe na njihov račun ne stoje. Da je u pravu, tvrdi, dokazaće nam u četvrtak. Tada će, kako kaže, da se oglase.


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.