Proslava 45 godina rada

Udruženje distrofičara: Poboljšan status lica sa invaliditetom

  • 21.08.2018. 19:50

Udruženje distrofičara banjalučke regije proslavilo je 45 godina postojanja. Kažu najponosniji su što su pomogli u zaposlenju nekolicini svojih članova ali i na to što su ostvarili pravo na personalnog asistetna, prevoz lica ali i donošenju zakona koji su poboljšali njihov status. Ipak podsjećaju da se nisu libili da zagalame i izađu na protetse kada je to bilo potrebno.

"Ove godine smo napravili dobar pomak u uvođenju lične invalidnine, gdje je naše Udruženje bilo glavno u pregovorima. Ja sam zaista ponosan da će Republike Srpske prvi put ove godine omogućiti da dobije invalidnine za civilne invalide," kaže Radovan Ristić, izvršni direktor Udruženja distrofičara banjalučke regije.

Da je obezbijeđeno 36 hiljada maraka za oko 360 korisnika potvrdio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić. Priznaje da je problema ranije bilo ali da se sada ide samo u poboljšanje statusa i da svi oni koji nisu podnijeli zahtjev za civilne invalidnine imaju još vremena.

"Svi oni koji nisu predali dokumente, koji nisu uspjeli, njihov obuhvat će ići od 1. jula tako da nema razloga za brigu," poručio je Bogdanić.

I iz banjalučke gradske uprave stizala je pomoć ovoj kategoriji. Finansiraju taksi prevoz za distrifičae ali posebna pažnja se pridaje uklanjanju arhitektonskih barijera kaže gradonačelnik.

"Mi smo upozorili i sve druge institucije da urade maksimum na prilazima njihovim objektima. Ovih dana riješen je i pojedinačni slučaj gdje jedna naša sugrađanka nije izašla iz zgrade godinama, riješena je izgradnja prilazne rampe," rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Povodom obilježavanja 45 godina rada dodijeljena je povelja predsjedniku Miloradu Dodiku. Plakete Udruženja dodijeljene su i predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu rada i boračko-invaliske zaštite, kao i gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.