Idenks kvaliteta 182

Vazduh najzagađeniji u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 26.12.2022. 19:15

Najzagađeniji vazduh u BH danas je u Banjaluci. Indeks kvaliteta vazduha je 182. To znači da je nezdrav. Vazduh ima dobar kvalitet kada je indeks maksimalno do 50. U republičkom hidrometeorološkom zavodu pojašnjavaju da je situacija specifična od 19. decembra.

"Ono što je problem i što prekoračuje dozvoljene granične vrijednosti tu takozvane čestice pm10, to su čestice aero promjera 10 i manje i one u suštini predstavljaju problem kada je u pitanju zagađenje vazduha", kaže Ranka Radić iz RHMZ.

Ljekari pojašnjavaju da čestice iz zagađenog vaduha koji udišemo šteto djeluju na svakog čovjeka. Posebno na bebe, djecu, starije i bolesne osobe. Neke od mogućih tegoba su suzenje očiju, nadržaj na kašalj, stezanje u grudima. 

"Ali tegobe kratko trajo i brzo prođu bez posljednica ako je u pitanju kratkotrajno izlaganje. Problem za zdravlje jeste dugotrajno izlaganje", kaže Kosana Stanetić, načelnik Službe porodične medicine.

"Da pokušamo da u periodima dana kada su veće koncentracije, uglavnom ujutri naveče, manje vremena provodimo napolju i da pokusamo da u slobodnim trenucima izadjemo van grada", kaže Dušica Pešević, PMF Banjaluka.

U Banjaluci, ali i u drugim većim gradovima, najveći zagađivači vazduha su najčešće individualna ložišta, saobraćaj, toplane, industrija i slično. Osim Banjaluke, nezdrav vazduh danas je bio i u Jajcu, Zenici, Visokom Ilijašu i Sarajevu.