Поскупљење

Вртићи у Бањалуци скупљи и до 40 КМ

  • Извор: Глас Српске
  • 18.09.2023. 09:37

У мору свакодневних поскупљења свако подизање цијена изазива огорчење и невјерицу код грађана који више не знају како да се са тим изборе, а власници вртића истичу да се за тај потез одлучују због инфлације и стања на тржишту.

Власница вртића “Код баке” Јелена Бојанић за “Глас Српске” је казала да ће цијена боравка дјетета од октобра бити већа за 20 КМ, нагласивши да је поскупљење најављено у августу.   

- До подизања цијена доћи ће искључиво због повећавања плата васпитачима па ће умјесто досадашњих 380 КМ за боравак у нашој предшколској установи бити потребно издвојити 400 КМ - казала је Бојанићева. За четири године од када раде, каже Бојанићева, једном су подизали цијене, а то је било са почетне цијене 350 на 380 КМ.

- Колико год сам могла опирала сам се поскупљењу, али у три наврата су нам подизали цијену хране и долазило је до поскупљења закупа. Осим тога, расле су и плате три до четири пута, а самим тим се повећавају порези и доприноси - рекла је Бојанићева.

До поскупљења ће доћи и у Клубу за дјецу “Звјездица” који има седам вртића на подручју града и у њима борави око 800 малишана.

- Боравак у нашим вртићима од новембра ће бити скупљи за 40 КМ због повећања плата запослених па ће тако цијена по дјетету бити 320 КМ - казала је Јелена Гуслов из Клуба за дјецу “Звјездица”.

У вртићу “Анђео” кажу да код њих за сада неће доћи до поскупљења јер чекају да виде како ће се кретати цијене на тржишту.

- Боравак у нашем вртићу кошта 360 КМ, а шта ће бити за мјесец, два или три, не знамо - казали су у овом вртићу.

Слађана Јосић из Клуба за дјецу “Piccolini” каже да у овој години неће бити нових поскупљења.

- У фебруару смо подигли цену за 40 КМ и сада је вртић 280 КМ по детету. Иако је све поскупело, нема смисла да се цене вртића мењају два или три пута током године - рекла је Јосићева.

Родитељи чији малишани иду у приватне вртиће на подручју града већ дуже вријеме су огорчени цјеновником који они често мијењају.

- Сваких неколико мјесеци најављују поскупљење, што је страшно. Нико им не може стати у крај. Правдају то растом цијене хране и повећањем плате васпитачима. Већ дуже нема неких енормних поскупљења хране, а чисто и сумњам да нешто повећавају плату васпитачима. То користе само као изговор - казала је мајка Мирјана М. чији малишани иду у приватни вртић.

Она каже да за боравак двоје дјеце издваја чак 520 марака мјесечно, док с друге стране родитељи двоје дјеце у јавним вртићима мјесечно дају 280 марака.

- Разлика је огромна. Моја дјеца већ дуже не могу добити мјесто у јавном вртићу и приморана сам да их шаљем у приватни. Ако поново повећају цијену, исто тако бићу приморана да их испишем јер њихов темпо повећања цијена тешко ко може да испрати - поручила је ова мајка.

Субвенције

Градоначелник Драшко Станивуковић је прије неколико мјесеци најавио да ће бити повећане субвенције које град даје родитељима чији малишани иду у приватне вртиће. Тада је најављено да ће оне са 60 бити повећане на 80 марака. Међутим, то се још није десило.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: