Udruženje "Beli anđeo"

Vrućinić: Ne podržavamo nijednu inicijativu kao što su aktivnosti "Bh. povorke ponosa"

  • Извор: АТВ
  • 17.03.2023. 14:14

Dejana Vrućinić, predsjednica Udruženja „Beli anđeo“ iz Banjaluke koje je, između ostalih, potpisalo otvoreno pismo nadležnima za sprečavanje održavanja aktivnosti Bh. povorke ponosa u Banjaluci, rekla je za ATV da su u tom pismu navedene suštinske vrijednosti koje ovo udruženje zastupa.

„Zajednički smo prihvatili otvoreno pismo koje smo predali na protokol predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke i to su suštinske vrijednosti koje zastupamo, ovo drugo je nama neprihvatljivo“, izjavila je Vrućinić.

Što se tiče mogućnosti da se navedeni događaji ne održe, Vrućinić smatra da je to do sada viših instanci. 

„Mi smo u pismu naveli naše vrijednosti koje zastupamo i zbog čega ne podržavamo ni jednu takvu inicijativu, a da li je realno moguće da to ne bude realizovano ili će ipak biti održano, to više nije do nas“, rekla je Vrućinić za ATV.

U otvorenom pismu, koje je potpisalo 13 nevladinih organizacija, navodi se da potpisnici uvažavaju privatnost i slobodu izbora, ali su "protivni javnom promovisanju ovakvih ideja LGBT i drugih organizacija u javnom prostoru, gdje bez ikakvog nadzora i usmjeravanja tome mogu biti izloženi oni nama i svakom društvu najbitniji – naša djeca."

"Stoga, zahtijevamo od Grada Banjaluka, zabranu korišćenja javnih prostora i objekata pod gradskom nadležnošću za ovakve skupove i aktivnosti. Od Vlade Republike Srpske sprječavanje okupljanja, isticanja i promovisanja simbola koji vrijeđaju vjerska, moralna i identitetska osjećanja i slobodu stanovnika Banjaluke i Republike Srpske. Od predsjednika Republike Srpske iznalaženje dugoročnog rješenja zaštite porodičnih, duhovnih i tradicionalnih vrijednosti kroz zakonsku regulativu", navodi se u otvorenom pismu.

Тагови: