U idućoj godini

Za novu rasvjetu u Banjaluci 170 hiljada KM

  • 19.12.2018. 12:34

U izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće javne rasvjete na području grada u idućoj godini biće uloženo 170.000 KM, a ova cifra mogla bi biti i značajno viša ukoliko grad obezbijedi dodatna donatorska sredstva za ove svrhe.

Kako su najavili iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove, i u narednom periodu na području grada radiće se na modernizaciji odnosno zamjeni javne rasvjete led sijalicama kako bi se smanjila izdvajanja za električnu energiju, koja znatno opterećuju gradski budžet.

"Grad Banja Luka je konkurisao i kod Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija na poziv za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem led rasvjete. Ako naša aplikacija prođe, planirana sredstva služila bi za sufinansiranje projekta, na način da im dajemo pola para, a pola UNDP",kazali su u nadležnom Odjeljenju za komunlane poslove.

Naglasili su da je u toku izrada studije izvodljivosti prelaska postojeće na led rasvjetu, i to kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja plaća konsultante za izradu tog dokumenta.

"Studija bi trebalo da pokaže koliko sredstava je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banju Luku", naveli su iz odjeljenja.

Kada je riječ o realizaciji ovogodišnjeg programa uređenja građevinskog zemljišta, novo osvjetljenje dobili su stanovnici ogranaka ulica u više banjalučkih mjesnih zajednica.

Najkrupniji ovogodišnji projekat kada je riječ o mreži javne rasvjete, jeste izgradnja novog modernog osvjetljenja na Banj brdu. Postojeća rasvjeta na putu za Banj brdu zamijenjena je led rasvjetom, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometara. Ukupno je zamijenjeno i obnovljeno 130 rasvjetnih tijela.

Tokom ove godine novu rasvjetu dobili su i mještani u Hilandarskoj ulici u Priječanima, u dužini od 1,5 kilometra, a rasvjeta je instalirana i na području: Piskavice, Borkovića i Potkozarja.

Između ostalog, osvjetljene su i ulice Nenada Kostića, Uroša Drenovića i Koste Vojinovića.

U protekle dvije godine, na području Banje Luke izgrađeno je oko 30 kilometara rasvjete.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki i 5.500 na seoskom području.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.