Turistička organizacija

Za šest mjeseci više od 54.000 dolazaka turista u Banjaluku

  • Извор: СРНА
  • 28.07.2023. 13:21

U Banjaluci je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 54.846 turista, što je za 14.443 dolaska više nego u istom periodu lani, rečeno je u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Turisti su u prvih šest mjeseci ostvarili 83.144 noćenja ili 20.591 više u odnosu na rekordnu 2022. godinu, kada je u istom periodu evidentirano 62.553 noćenja, precizirala je savjetnik za odnose sa javnošću banjalučke Turističke organizacije Branka Branković.

Ona je navela da je u Banjaluci u junu evidentiran 11.321 turista, što je za 3.197 više nego u istom mjesecu prošle godine.

"U junu je evidentiran dolazak 3.816 domaćih i 7.505 stranih turista, a ostvareno je 16.807 noćenja, što je za 3.580 više nego u istom mjesecu lani", istakla je Brankovićeva.

Policija traži pomoć: Kamiondžija iz BiH krivudao auto-putem u Njemačkoj

Policija traži pomoć: Kamiondžija iz BiH krivudao auto-putem u Njemačkoj

Ona je navela da je Banjaluka grad urbanog turizma i da Turistička organizacija poseban akcenat stavlja na manifestacioni turizam.

Ona je podsjetila da najstarija sportsko-turistička manifestacija u BiH i Banjaluci "Ljeto na Vrbasu", ove godine proslavlja sedamdeseti rođendan.

"Idejni tvorci `Ljeta na Vrbasu` bili su Banjalučani. Tako je nastao Klub akademičara Banjaluke koji su 1953. godine organizovali i prve trke čamaca na Vrbasu", navela je Brankovićeva.

Ona je istakla da su osnovne takmičarske discipline, osim atraktivnih skokova sa mosta, bile i trke dajak čamaca, kajak-kanua i takmičenje u preplivavanju Vrbasa.

"Stil skoka danas poznat kao `vrbaska lasta`, izvodi se sa 12 metara visokog mosta u dubinu rijeke Vrbas", rekla je Brankovićeva.

"Gorjelo više od 600 požara u Grčkoj, ogromnu većinu izazvali ljudi"

Manifestaciju na rijeci Vrbas prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka još 1953. godine pod nazivom "Karneval na Vrbasu".

Krajem sedamdesetih godina manifestacija mijenja ime u "Susreti na Vrbasu", a od 1996. dobija današnje ime.

Od 2004. godine Turistička organizacija grada Banjaluka brine i predano afirmiše ovu turističku ponudu.

Manifestacija "Ljeto na Vrbasu" trajaće do nedjelje, 30. jula kada će biti održana trka dajakom. Dajak, simbol Banjaluke, je dugački čamac, gotovo jedinstven u svijetu po tome što se gura motkom - koja se takođe naziva dajak.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина