Banjaluka

Zatraženo otkazivanje aktivnosti "BH povorka ponosa"

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2023. 19:25

Trinaest nevladnih oraganizacija diglo je svoj glas protiv aktivnosti koje u Banjaluci u subotu planira da organizuje "BH povorka ponosa".

Uputili su otvoreno pismo na adrese najviših zvaničnika Republike Srpske i predstavnika Gradske uprave sa zahtjevom za otkazivanjem njihovih aktivnosti.

Zatražili su zabranu korištenja javnih prostora, sprečavanje okupljanja, isticanja i promovisanja simbola koji vrijeđaju vjerska, moralna i identitetska osjećanja.

U pismu se naglašava da uvažavaju privatnost i slobodu izbora, ali da su protiv promovisanja LGBT  i drugih sličnih organizacija. 

"Pod maskom borbe za ljudska prava i demokratiju ove organizacije se zalažu za degradiranje tradicionalnih, hrišćanskih, istinskih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, moralnih normi i zdravih temelja na kojima počiva svako društvo", navode iz "Baštionika".

Protiv ovih aktivnosti je i predsjednik Srpske. Nadležni organi, kaže Milorad Dodik, treba da razmotre mogućnosti da planirane aktivnosti u okviru "Povorke ponosa" ne budu održane.

Podršku neće pružiti ni gradske vlasti.

"Ja sam protiv toga, odmah da znate, bilo kakve takve manifestacije. Očekujem da će organi Republike Srpske onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima", rekao je Milorad Dodik.

"Mi nismo zaprimili nikakav dopis kojim se traži da se neka površina zauzme za takav događaj", navodi Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Republika Srpska njeguje hrišćanske i porodične vrijednosti. Sve što je suprotno tome u našem gradu ne podržavamo, uglavnom kažu Banjalučani. 

Iz pomenute organizacije najavili su da će 18. marta u Banjaluci biti prikazan film "Prajd", uz popratni program, muziku i razgovor.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.