PU Trebinje

15 prijavljenih za genocid nad Srbima u Konjicu

  • Извор: АТВ
  • 01.03.2022. 12:43

Policijska uprava Trebinje podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje protiv 15 osoba osumnjičenih za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Konjicu od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvu su prijavljeni R.H, S.H, M.P, S.K, N.H, Z.Z, Z.A, Š.N, N.B, Z.D, E.Ž, M.D, Lj.Š, Ž.M. i S.H.

Oni se sumnjiče da su u svojstvu odgovornih lica za područje opštine Konjic, a po prethodnom dogovoru sa nadređenim, u periodu od 1992. do 1995. godine, tokom trajanja ratnih dejstava, sami ili skupa sa drugim, planirali i organizovali sistematičan napad, usmjeren protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, vršeći progon istog, protivpravna lišenja slobode, zatvaranje u logore, uništavanje njihove pokretne i nepokretne imovine...

Takođe, prijavljeni su i za ubistva najmanje 178 civila, od čega 7 djece, 55 silovanih žena, rušenje 17 crkava i manastira, te paljenje oko 55 sela i zaseoka, naređivali ili na drugi način pomagali ili podržavali planiranje i pripremu u cjelosti ili djelimično, nacionalne, etničke i rasne grupne sukobe i podsticali političko-vojnu kampanju.

Sumnjiče se, takođe, za proganjanje bespravno lišenih slobode civila srpske nacionalnosti i njihovo zatvaranje u logore Bradina, Musala, Čelebići, te u privatnim zatvorima u selima. U saopštenju se navodi da je u logorima u kontinuitetu bilo 1.500 lica, čime je teško prekršeno Međunarodno humanitarno pravo.

Dodaje se da osumnjičeni nisu ništa uradili da bi to spriječili te su na taj način direktno odgovorni za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnih zakona i običaja ratovanja.

To su, ističe se, činili u svojstvu visokih rukovodilaca opštine Konjic, Armije BiH, te vrhovne komande BiH.

"Znali su i morali znati da su žrtve zaštićene Ženevskom konvencijom od 1949. godine i njenim Dopunskim protokolima i bili dužni da se pridržavaju ratnog prava i običaja rata", navodi se u saopštenju Policijske uprave Trebinje.

U saopštenju se zaključuje da su prijavljeni na taj način počinili Krivična djela Genocid, Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Uništenje kulturnih i istorijskih spomenika.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.