Saznanja bezbjednosnih obavještajnih službi

167 državljanina BiH ratuje na strani Ukrajine

  • Извор: АТВ
  • 25.04.2022. 19:06

167 BH državljana bori na strani Ukrajine protiv ruskih vojnih snaga. To su saznanja bezbjednosnih obavještajnih službi Ruske Federacije. Baš zbog toga rusko Ministarstvo odbrane uputilo je protesnu notu vojnom BH atašeu, a to je za ATV potvrdio i ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. U dopisu se navode sve informacije sa kojima raspolaže Rusija, pa čak i te koliko ima poginulih i onih koji su odustali od ratovanja protiv ruske vojske.

"Prema dostupnim informacija, nekoliko hiljada stranih državljana stiglo je u Ukrajinu kao plaćenici, kako bi djelovali u neprijateljstvima protiv Oružanih snaga Ruske Federacije. U Ukrajinu je do danas stiglo 167 državljana BiH, od kojih se 17 vratilo, a nenadoknadivi gubici su 24 osobe", saopšteno je iz Ministratsvo odbrane Federacije Rusije.

Konkretne cifre i podatke o BH plaćenicima u Ukrajini političko Sarajevo kao i uvijek odbacuje i traži nove dokaze. SDA-ovi Bisera Turković i Selmo Cikotić, bez bilo kakve analize u Savjetu ministara, bez Srba i Hrvata, odbacili su odmah takve optužbe iz Rusije, iako je dobro poznato da je ratovanje na stranim ratištima kažnjivo i smatra se krivičnim djelom u BiH. U BiH se nije upalio crveni alarm, niti je ko procesuriran čak ni onda kada su se pojavile slike navijača federalnih sportskih klubova sa topovima u Ukrajini, upozoravaju eksperti za bezbjednost. BH pravosuđe, uz saglasnost sarajevske političke čaršije na to zatvara oči kaže Dževad Galijašević.

"BiH nije država, dakle ovo država ne radi, iz bilo koje države ne mogu otići radikalni elementi da ratuju na nekim ratištima, a da ta država putem svojih službi bezbjednosti nema informaciju o tome. I ono što je zanimljivo, onog trenutka kada su se pojavile slike pojedinih klubova iz BiH, pa među njima i onog iz Živinica sa topovima ukrajinskim, već je to trebao biti signal strukturama iz Sarajeva da neki ljudi tamo odlaze", rekao je Dževad Galijašević, ekspert za bezbjednost.

Srpski član Predsjedništva zatražio je da se u BiH sprovodi Zakon koji zabranjuje odlazak građana na strana ratišta i da takve po povratku odmah treba procesuirati. Prije sukoba na rusko-ukrajinskoj granici postojala su upozorenja od ruskih obavještajaca da se zna da na Zapadnom Balkanu postoje rute za regrutaciju ratnih plaćenika koji bi se borili na strani Ukrajine. Da Rusija raspolaže sa informacijama da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, BiH i šalju u Donbas, sredinom februara upozorio je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)