Tzv. dan državnosti

25. novembar lažni praznik u BiH

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2022. 19:05

U drugom entitetu paradno i sa zastavama. U Republici Srpskoj radni petak, i poruka - to je lažni praznik. 25. novembar, tzv. dan državnosti BiH je neradni samo preko entitetske linije.

"Stvari u BiH se polako normalizuju. Neki relikti fašizma se lagano i dalje uklanjaju, poput imena ratnih zločinaca", rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma Naroda PS BiH.

"1943. godine na prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a, bosanskohercegovački antifašisti su pronašli tačku sinteze i svebosanskog sabiranja. Isto tako, potrebno je da i u 21. vijeku pronađemo zajedničke imenitelje", rekao je Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Antifašizam po sarajevskom modelu u kojem Republika Srpska ne može i neće učestvovati. Tako predstavu u drugom entitetu komentariše predsjednik Republike Srpske. 

"Muslimani tek nakon oslobođenja Beograda od strane partizanskih jedinica i Crvene armije, tek su onda krenuli masovno u partizane, a to je već bio kraj rata i bilo je izvjesno ko će pobijediti, a do tada su bili ustaško cvijeće i bili pripadnici ustaških jedinica. Najveći zločin u Garavicama činili su muslimani ustaše", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nepodnošljivo je, kaže Dodik, da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Izetbegovića, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda. Podsjeća Dodik i da je srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve. Nekima je stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je bila, i jeste upitna.

"I sada oni pričaju o antifašizmu, ali sve je ovdje izokrenuto i sve se ovdje na drugi način posmatra", dodaje Dodik.

Stari ideali i datumi srušeni su tragičnim sukobima koji su se dešavali početkom 90-tih i to od onih koji se danas pozivaju na tekovine ZAVNOBiH-a. Prvog marta 92. su srušene tekovine 25. novembra i zato nijedan od ta dva datuma ne može biti zajednički praznik u BiH, poručuje predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. I premijer Srpske poručuje, dan državnosti nije 25. novembar.

"Nisam znao da Federacija BiH proslavlja dan ZAVNOBiH-a. Ovo nije nikakav dan državnosti. U Republici Srpskoj priznajemo Dejtonski mirovni sporazum, i to je za nas praznik kada je riječ o BiH", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Pritom, BiH nema zakon o praznicima. U Srpskoj je jasno šta se slavi.

"Za nas je značajan 9. januar kada mi slavimo državnost Republike Srpske. Ne postoji državnost BiH", rekao je Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Smatram da je potpuno bez veze nekome da se kune u tekovine ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a koji su prvi napali i odbacili", rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Dok bošnjaci tvrde da im je važan antifašizam, licemjerno zatiru njegove korjene. Ulicu u Sarajevu, nazavnu po Vojislavu Đedi Kecmanoviću, prvom predsjedniku ZAVNOBIH-a, preimenovali u Nusreta Šišića Deda, borca tzv. armije BiH. Više nema ni ulice Đura Pucara Starog, ali ima zelenih bertki i puta mladih muslimana. 

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм