Tenzije

A što da SDS-u smeta odluka CIK-a? Pa tamo su njihovi ljudi

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2022. 19:20

Preko međunarodnih asocijacija spriječiti grubo i organizovano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH, dok za to još ima vremena, to je poziv Dragana Čovića upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske. Čović poručuje da se prava konstitutivnih naroda u BiH ne mogu dalje narušavati. Potrebno je, kaže, odmah otkloniti diskriminacije i nejednakosti

"Ako se ništa ne bi desilo u Izbornom zakonu u ova dva mjeseca, a male su šanse da se bilo šta desi, bošnjački narod koji ima većinu može izabrati i Dom naroda, onu nužnu trećinu, koja je dosad bila potrebna za uspostavljanje izvršne vlasti I predsjednika, to je praktikovao više puta, a to bi onda značio kraj BiH kao takve", kaže Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

BiH već ne funkcioniše. Ovo malo stranaca što se sekira oko toga, to je preostalo od BiH, kaže Milorad Dodik. Da se CIK-u ne može vjerovati, dokaz je i izjava predsjednika CIK-a da je neprihvatljivo da se na izborima bira na osnovu etniciteta i entiteta. To je, tvrdi srpski član Predsjedništva BiH, potpuno antiustavna, opasna, huškačka izjava.

"To je ono što govori Komšić, što govori Izetbegović. To je ono što sam rekao da su oni muslimanska CIK. Zato se Hrvati bune. Zato mi nećemo prelaziti preko tih stvari koje pokušavaju nama da nametnu. Zamislite, CIK, šta on ima s tim? Šta nam briga šta on govori? Provodi zakon, majstore! Šta ti pričaš? Provodi Ustav, provodi Dejton! Tamo se kaže kako se bira", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da poštuju zakone i rade svoj posao, od CIK-a traže i iz DNS-a. Nenad Nešić podsjeća Suada Arnautovića da je Ustav BiH sve jasno definisao.

"Sve dok ne dođe do promjene Ustava, promjene Izbornog zakona, ja pozivam i Arnautovića i sve ovlaštene predstavnike da poštuju Ustav i zakone", kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

U SDS-u na CIK i poštovanje Ustava i zakona, očigledno, drugačije gledaju. Dok većina vidi, oni ne vide nikakve probleme u tome šta i kako CIK radi. Možda zato što njihovi ljudi sjede tamo. 

"Naš pozitivan komentar je i na propratne akte usvojene, znači podzakonske akte na koje je CIK ovlaštena da ih donese, neke novine o kojima smo i mi ranije govorili i predlagali ih", kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Na kraju se odluka o izborima pretvorila u, što se Hrvata tiče, još jedan poraz BiH.  Baš kao i 2018, kažu, i sada su raspisani po neustavnom Izbornom zakonu. Uz nelegitaman CIK, umiješao se i OHR u kome kažu da se izbori moraju održati po postojećem zakonu.

Тагови: