Suđenje

Afera "Respiratori": Tužilaštvo priložilo materijalne dokaze

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2022. 15:51

Prilaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Prije početka pretresa, Novalićev branilac Vasvija Vidović izrazila je protest i ogorčenje zbog postupanja tužilaca BiH, naglašavajući da su se svi oni koji su u istrazi svojim svjedočenjem pomagali odbrani, našli na udaru Tužilaštva BiH.

Vidovićeva je napomenula da su nakon podizanja optužnice u Agenciji za istrage i zaštitu BiH saslušavani saradnici direktora Instituta za metrologiju Zijada Džemića, kao i serviser respiratora iz Beograda.

Ona je pomenula i Sanju Lekić iz firme "BTL medikal Montenegro", za koju je saznala iz jednog medija da se protiv nje vodi istraga, a riječ je o svjedoku koja je navedena na spisku Tužilaštva.

Tužilac Mirza Hukeljić potvrdio je da je prije godinu pokrenuta istraga za pomaganje počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, a koja se vodi i protiv Sanje Lekić. "Tu istragu vode drugi tužioci, a Tužilaštvo ima pravo i obavezu da prikuplja dokaze i saslušava", naveo je Hukeljić.

Sudija Džemila Begović rekla je da u vezi sa tim neće donositi nikakvu odluku, ali je preporučila Tužilaštvu da razmisli koji postupci im donose lošu, a koji dobru stranu. Kako su obje strane pominjale medije i izjave, Begovićeva je navela da ovo vijeće ne zanima "teatar izvan sudnice" i da to neće imati uticaja na rad ovog tijela.

Tužilac je danas priložio veliki broj materijalnih dokaza, te naveo svjedoke od kojih je Tužilaštvo u međuvremenu odustalo.

Među svjedocima od kojih se odustalo su, između ostalih, Sanja Lekić, zatim savjetnik federalnog premijera Zoran Blagojević, federalni ministar policije Aljoša Čampara, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, Ana Bavrka, Asim Sarajlić, Emir Granov i Naser Orić.

Među dokazima uvedenim u spis je i prepiska posredstvom društvene mreže "Vajber" koja je pokazana generalnom direktoru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, te mejlovi koji su poslati iz kancelarije Novalića na mejl kabineta direktora Kliničkog centra, a koji su pokazivani Bahri DŽaki, sekretarici u kancelariji premijera, prenose federalni mediji.

Unesena su i dva ugovora, jedan firme iz Srbije "Sinofarm", a drugi firme iz Rijeke "Eksotrejd", a na osnovu kojih je vidljivo da je kupovina respiratora "ACM 812 A" ugovarana po duplo manjim cijenama.

Advokat Mirna Avdibegović, branilac Fikreta Hodžića, naglasila je da ti ugovori nisu realizovani i da su zaključivani prije 30. marta 2020. godine.

Među priloženim dokazima Tužilaštva je i mišljenje Federalnog pravobranilaštva koje je utvrdilo da raskid ugovora između Federalne uprave civilne zaštite i firme "Srebrena malina" nije moguć jer uplaćenih 10,5 miliona nije bilo obezbijeđeno, te nije postojala mogućnost da se novac vrati. Novac je uplaćen prije isporuke respiratora.

Za naredni pretres Tužilaštvo će pozvati pravobranioca Jakova Durića da se izjasni o eventualnom postavljanju imovinskopravnog zahtjeva.