Дипломе, криминал, корупција

Афере пратиле рад Мехмедагића и Дебевеца

  • Извор: АТВ
  • 19.12.2023. 19:03

Америчке санкције због криминала, корупције и подржавања мреже криминалаца и шверцера. Истраге, судски процеси, мјере забране подацима агенције коју је водио, неважеће дипломе, сумња на злоупотребу положаја, сумњиве куповине некретнина - само су неке од афера које су обиљежиле каријеру Мехмедагића на челу ОБА-е.

Поништена диплома Факултета за пословне студије у Бањалуци, Мехмедагића није спријечила да обавља функцију па је заједничкој комисији за надзор над радом ОБА-е, доставио још двије - са травничког Правног факултета и Америчког универзитета у БиХ. Све дипломе прогласио је тајним документима. Смјене или оставке тада није било ни на видику. Чак је и неколико година након истека мандата и даље био директор ОБА-е. Осим афере "Диплома", Мехмедагић је био под истрагом и у афери прања новца. Сумњичен је да је незаконито купио и обновио двије куће у Сарајеву, вриједне укупно два милиона марака. 

Иако је био и под мјерама забране Суда БиХ, међу њима није било мјере забране обављања дужности директора ОБА-е. 

По налогу Тужилаштва БиХ, лисице су стављене и на руке Ранка Дебевеца, предсједник Суда БиХ. Дебевец је заправо Шпанац -  што се сазнало када се кандидовао за функцију предсједника Суда. Оно што је потпуно невјероватно код њега је што надлежним органима није пријавио да има држављанство Шпаније када се кандидовао на функцију. И то је проблем јер БиХ нема потписан споразум са Шпанијом о двојном држављанству. Шта се десило? Дебевец се, уствари, одрекао држављанства СФРЈ и добио шпанско гдје је заведен као Ранко Дебевец Кавасон. У БиХ то није пријавио као ни у Шпанији да им БХ држављанство гдје се води као Ранко Дебевец. Да се за такав потез морају сносити санкције јасно стоји и у Закону о Високом судском и тужилачком савјету. Против њега је вођен и дисциплински поступак због непријављивања шпанских личних података. Постојала су сазнања да је од осуђиваних лица из другог ентитета узимао мито за судске пресуде. 

Пратите нас и путем Вибера