Први случај

Афричка свињска куга се шири по Федерацији

  • Извор: СРНА
  • 18.01.2024. 12:28

Први случај афричке куге свиња потврђен је у Зеничко-добојском кантону на једном имању у мјесту Голијешница у општини Жепче, саопштила је данас Кантонална управа за инспекцијске послове.

Из Управе су навели да је први случај ове болести у Кантону потврђен 8. јануара и да су све ветеринарске службе активно укључене у провођење прописаних мјера контроле ради сузбијања, раног откривања и спречавања њеног ширења.

Афричка свињска куга је вирусна болест од које оболијевају искључиво домаће и дивље свиње и није опасна за људе, ни за друге врсте животиња.

Смртност свиња код ове болести може ићи и до 100 одсто и стога представља озбиљан ризик за сектор свињогојства, популацију дивљих свиња и животну средину, подсјећају из Кантоналне управе, преноси Срна.

Дивље и домаће свиње могу се међусобно заразити директним контактом, посебно путем крви заражене свиње.

Свиње се могу заразити и конзумирањем недовољно термички обрађених производа од свињског меса, стрвина или напоја. До заразе може доћи и индиректно, путем загађеног алата и опреме. 

Иначе, прошле године су евидентирани први случајеви афричке свињске куге у Посавском кантону.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм