Teško do kompromisa

Ajhorst naglašava da su jasna neslaganja u stavovima SDA i HDZ

  • Извор: Кликс
  • 20.03.2022. 14:00

Nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, strana medijatorka u procesu Angelina Ajhorst je kazala kako je ovo još jedna "propuštena prilika".

Mi smo iscrpili sve mogućnosti da se dođe do konsenzusa, bilo je teško zadovoljiti sve prisutne interese, rekla bih da ovo zaista predstavlja gubitak – rekla je Ajhorst o pregovorima.

Ističe da su razgovori bili “izuzetno intenzivni i itekako važni”, a da se jedno od najvažnijih pitanja ticalo izbornog modela dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te da je u tom polju bilo određenih iskoraka.

Posebno naglašava da je prvi put nakon 30 godina razgovarano o mehanizmima deblokade u institucijama Federacije BiH kao što su Vlada i Ustavni sud entiteta, prenosi Kliks.

– Politički subjekti su prvi put od Dejtona, to je istorijski momenat, razgovarali na pitanju funkcionalnosti Federacije BiH i utvrđivanja mehanizama deblokade – navela je.

Pitanje oko kojeg se strane nisu mogle dogovoriti je, prema riječima Ajhorst, nadležnosti Doma naroda Federacije BiH. Kazala je da su razgovarali i o izmjeni i sastavu tog Doma, ali da dogovor nije postignut oko redukovanja nadležnosti.

– Ostalo je sporno pitanje nadležnosti Doma naroda. Jasna su neslaganja u stavovima između SDA i HDZ-a. To su izuzetno kompleksna pitanja, mi nemamo sumnje da je teško doći do kompromisa – istaknula je Eichhorst.

S obzirom na optužbe da je namjerno isključila iz pregovora građanske stranke, Ajhorst je kazala da su sve parlamentarne stranke bile pozvane, ali da su neki donijeli odluku kako neće učestvovati.

U dijelu pregovora koji se tiču integriteta izbornog procesa, ona kaže da nije bilo neslaganja, ali da nema ni volje za donošenjem takvih izmjena.

– Ono što je urađeno je bilo kvalitetno, mi ostajemo u stavu da se taj dio treba uputiti u parlamentarnu procedure – rekla je.

Naglasila je važnost priče o izmjeni Ustava BiH i obavezu države da provede presude Evropskog suda za ljudska prava. Ključni akcenat je stavila na to da izbori moraju biti održani bez obzira na nepostojanje dogovora oko izmjena.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.