Sredoje Nović

"Ako je pomirenje uvredljivo, onda Zatler poziva na rat"

  • Извор: СРНА
  • 13.07.2022. 17:08

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović izjavio je da je razumljivo zašto pojedini predstavnici Evrope i stranih ambasada u BiH nisu htjeli da dođu na mjesta srpskog stradanja, ako šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler smatra da nije potrebno pomirenje u BiH.

"Zar je moguće da bi pomirenje bilo problem u BiH i ne znam šta je pod tim podrazumijevao, jedino ako time nije pozvao Bošnjake i druge na rat u BiH", rekao je Nović Srni povodom Zatlerove izjave da "pomirenje zvuči isprazno ili čak uvredljivo za žrtve".

Nović je istakao da svako normalan treba da se zapita da li je moguće da tako visoki zvaničnik Evrope može izreći tako šokantne riječi za cijeli civilizovani svijet.

On je naglasio da je nevjerovatno da pojedini predstavnici Evrope i stranih ambasada u BiH tako gledaju na srpske žrtve u proteklom ratu.

"Zar treba uopšte govoriti o brojkama, koliko je jednih, drugih ili trećih stradalo, ali je tragično da Zatler i njemu slični očigledno prebrojavaju da li neko ima više bijelih ili crvenih krvnih zrnaca. Čini mi se da bi htjeli da srpskom narodu u cjelini vežu trake da bi se mogli prepoznati", rekao je Nović.

Zar je moguće, pita Nović, da to što su Srbi postavili fotografije svojih najmilijih svirepo ubijenih u kućama - od djece do staraca, neko smatra provokacijom, a ne skretanjem pažnje na žrtve srpskog naroda.

"Kada bi htjeli minimalno biti objektivni, onda bi bilo logično, pošteno, civilizacijski i demokratski da su na Petrovdan, 12. jula, kada se obilježava sjećanje na zločin nad Srbima, posjetili Kravicu i sva mjesta gdje su Srbi pobijeni i time odali počast i njima", poručio je Nović.

Prema njegovim riječima, razumljivo je zašto predstavnici stranih ambasada nisu htjeli da dođu na mjesta srpskog stradanja ako Satler smatra da nije potrebno pomirenje u BiH.

"Nedopustivo je da nisu poslali ni svoje sekretarice da prisustvuju koloni crnih marama majki koje su izgubile vlastitu djecu", rekao je Nović.

Zatler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH, povodom obilježavanja dešavanja u Srebrenici, napisao da "riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve". 

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.