Ambasador BiH u Hrvatskoj

Aleksandar Vranješ za ATV: Službena komunikacija o Trgovskoj gori rezultat Dodikove posjete Zagrebu

  • 28.09.2020. 14:13

Danas je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ održao sastanak sa Tomislavom Ćorićem, ministrom privrede i održivog razvoja u Vladi Hrvatske, u čijem resoru je i pitanje Trgovske gore.

"Ovo je direktan rezultat posjede srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu. Tema sastanka bilo je pitanje odlagališta na Trgovskoj gori, ali i privredna saradnja između BiH i Hrvatske sa mogućnostima njenog dodatnog unapređenja", kaže Vranješ za ATV.

On je upoznao ministra Ćorića sa Zaključkom Predsjedništva BiH od 22.03.2019. godine koji je inicirao tada predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, a u kojem se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada, te da se pokuša pronaći druga lokacija koja nije u blizini granice sa BiH.

Takođe, Vranješ je izrazio zabrinutost BiH po pitanju moguće izgradnje odlagališta te predložio ministru Ćoriću intenziviranje službene komunikacije u vidu bilateralnog susreta s ciljem rješavanja ovog pitanja u interesu obje strane, što je Ćorić prihvatio.

"Ministar Ćorić je iskazao razumijevanja za zainteresovanost BiH po pitanju Trgovske gore i naglasio da je službeni stav Hrvatske da će na osnovu konvencija BiH imati priliku da se izjasni po ovom pitanju onog momenta kada studija uticaja na životnu sredinu bude završena, posebno naglašavajući da ne želi da ovo pitanje naruši odnose dvije susjedne zemlje i da je riječ o pitanju o kojem treba razgovarati", dodaje Vranješ.

Dogovoren sastanak Košarca i Ćorića

Na ovom sastanku dogovoren je i bilateralni susret ministra Staše Košarca i ministra Ćorića, na kojem bi se pored Trgovske gore razgovaralo i o ekonomskim odnosima BiH i Republike Hrvatske, spoljnotrgovinskoj razmjeni, kao i o zajedničkim energetskim projektima.

Ministar Ćorić je prihvatio inicijativu i predložio drugu polovinu novembra za sastanak sa ministrom Stašom Košarcem u Zagrebu na kojem će se otvoriti sve ove važne teme za bilateralnu saradnju BiH i Hrvatske.

"Drago mi je da je ministar Ćorić pokazao razumijevanje i spremnost da se otvore razgovori, u nadi da će budući sastanak ministra Košarca rezultovati približavanju stavova oko Trgovske gore, unapređenju privredne saradnje, otvaranje razgovora na temu energetskih projekata i povećanje spoljnotrgovinske razmjene", naveo je Vranješ.

Sastanak rezultat Dodikove posjete Zagrebu

"Na kraju želim još jednom da istaknem, da je današnji sastanak rezultat posjete predsjednika Dodika Zagrebu, kao i sutrašnji bilateralni sastanak Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH, gdje će potpisati važan bilateralni sporazum o održavanju i rekonstrukciji mostova na državnoj granici sa Olegom Butkovićem ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske", zaključio je Vranješ i dodao da i ovaj bilateralni sastanak na ministarskom nivou takođe treba posmatrati u svjetlu posjete Dodika Zagrebu, jer, kao što je poznato, Dodik je tokom posjete premijeru Plenkoviću otvorio razgovore o infrastrukturnim projektima koji će sutra biti tema sastanka ova dva ministra.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок