"Шмит није високи представник"

Огласила се Амбасада Русије о сједници УО ПИК-а!

  • Извор: АТВ
  • 07.12.2023. 11:24

"У вези с недавно одржаном сједницом Управног одбора Савјета за имплементацију Мировног Споразума поново изјављујемо да Кристијан Шмит није Високи представник у БиХ. Покушаји појединих чланова УО ПИК-а да тврде супротно не значе легитимизацију Шмита, већ делегитимизацију Управног одбора", наводи се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

"Зато донесени закључци не могу се сматрати ставом међународне заједнице, још више зато што садржај се документа издваја својом пристрасношћу и неуравнотеженошћу, камоли да говоримо о текстуалном кршењу анекса 4 Мировног споразума – Устава Босне и Херцеговине. Лицемјерно изгледају мантре о подршци јединства, суверенитета и територијалног интегритета БиХ, када показаним приступом поједини чланови УО свјесно подривају и јединство, и суверенитет (са интрузивним Уредом Високог представника ?), и територијални интегритет земље.

Вриједност Мировног споразума се закључује у томе да јесте отворени систем, који омогућује да се државност БиХ гради у складу с тежњама њених грађана. Али, као што показује пракса његове реализације, могу бити одрживе и виталне само оне одлуке, које су постигнуте од стране самих политичких субјеката БиХ, а никако не оне које су написане у ОХР-у или у америчкој амбасади те донесене, као што се каже, „с упереним у главу пиштољем“ Високог представника, посредством уцјена и незаконитих санкција, чиме добијају схоластички формално-правни оквир", наводе из руске амбасаде.

Позивамо стране у БиХ да одбаце вањско менторство, да покажу мудрост, стрпљење, компромисни приступ, јављајући турбулентном свијету примјер зрелог и одговорног рјешавања проблема ради стварања истински независне и суверене БиХ те постизања благостања и мира свих њених грађана, наводе у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.