Oglasili se povodom godišnjice

Ambasada Rusije: Pokušaji vanjskih igrača da revidiraju temelje Dejtona su opasni

  • Извор: Агенције
  • 21.11.2022. 13:14

Ruska ambasada u Sarajevu se oglasila povodom potpisivanja Dejtonskog sporazuma na današnji dan prije 27 godina. Ističu kako snažno podržavaju taj sporazum, kao i prenos "potpune vlasti na narode BiH".

"Ovaj dokument ne samo da je donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH", navode oni na početku izjave.

Ističu da se Rusija, kao država garant Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, "dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina". 

Osvrnuli su se i na OHR te uticaj međunarodne zajednice u BiH.

"Uvjereni smo da stalni pokušaji vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokolebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posljedice. Čvrsto se zalažemo za hitan prenos potpune vlasti na narode BiH, ukidanje pogrdnog vanjskog protektorata u obliku Kancelarije visokog predstavnika. Vjerujemo da su građani BiH zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsensus", zaključili su.