Саопштење

Амбасада Русије: У 21. вијеку у независној БиХ створен систем колонијалне управе

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 11:43

Невјероватно је да у 21. вијеку у Европи напорима Брисела, Вашингтона и Лондона у независној БиХ створен систем колонијалне управе на чијем је челу, самозваном одлуком истих метропола, постављена "лутка која прави од себе владара судбина", саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

Из Амбасаде је оцијењено да су 28 година након потписивања Дејтонског споразума одбачени и погажени принципи овог уговора.

- Сам споразум се тенденциозно тумачи у корист екстерне агенде која нема никакве везе са интересима и тежњама народа БиХ - наглашава се у саопштењу.

Из Амбасаде истичу да је Дејтонски споразум поставио дијалог између равноправних народа у БиХ, компромис и консензус као свеобухватну основу постконфликтног уређења, али и указују да је готово три деценије касније, нажалост, тешко говорити о истинском међунационалном помирењу.

- За готово три деценије од потписивања мировног споразума, БиХ је прешла дуг пут. Истовремено, видимо да је још тешко говорити о истинском међунационалном помирењу, о којем су сви сањали приликом склапања Дејтона. И то није изненађујуће у околностима искоординисаних покушаја спољних и унутрашњих играча да саботирају његове темеље - наводи се у саопштењу руске Амбасаде.

Из Амбасаде напомињу да Русија, као држава која је свједочила потписивању Дејтонског споразума, не може затворити очи на то како се, уз подршку и "помоћ" западне заједнице, предузимају напори с циљем релативизације постулата равноправности три народа и два ентитета, како се врши уништавање вишенационалног карактера БиХ и њена унитаризација на бази неолибералних концепата - супротно дејтонским принципима.

Очигледно је, указују из Амбасаде Русије, да је предвиђен споразумом алгоритам осигуравања и равнотеже престао одговарати онима који настоје насилно увући БиХ у евроатлантске мреже.

Трансформација ОХР-а из механизма пажљивог спољног подстицаја босанскохерцеговачке самосталности у инструмент гушења било каквих манифестација суверених права народа БиХ не може се назвати ничим другим него директним насиљем над мировним споразумом, оцијенили су у овом дипломатском представништву.

Из руске Амбасаде подсјећају да су у више наврата упозоравали на опасност таквог односа према Дејтону што доноси ризик нарушавања изврсно подешене равнотеже и да посљедице могу бити катастрофалне.

- На годишњицу потписивања Мировног споразума још једном позивамо на одговоран приступ с циљем одржавања стабилности и сигурности на Балкану у стриктном складу са нормама и принципима међународног права - наводи се у саопштењу.

Из руске Амбасаде су поручили да, са своје стране, настављају своју линију безусловне одбране и поштовања ових норми и принципа, као и да су спремни за конструктивну и равноправну интеракцију у том погледу са свим партнерима.

Прије 28 година, 14. децембра 1995. године, у Паризу је потписан Општи оквирни споразум за мир у БиХ - познат и као Дејтонски споразум, будући да су текст претходно парафирале стране у Дејтону, Охајо, САД.

Руска Федерација је била једна од држава која је освједочила овај историјски догађај.

Тиме је окончан крвави међунационални сукоб који је потресао Балкан од 1992. до 1995. године.

Нова БиХ, њени ентитети - Република Српска и Федерација БиХ, њени народи - Срби, Бошњаци и Хрвати, који су добили статус конститутивних, заједно са осталим грађанима земље добили су могућност да почну градити миран живот, за успостављање међусобног разумијевања, подсјећају у Амбасади.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: