Саопштење

Амбасада Руске Федерације: Конаковић да пита америчког амбасадора ко је дигао у ваздух Сјеверне токове

 • Извор: АТВ
 • 24.04.2024. 17:41

Амбасада Руске Федерације у БиХ огласила се саопштењем након изјава министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића на енергетском форуму у Неуму.

Конаковић је на поменутом форуму рекао: "Агресија Русије на Украјину девастирала је енергетско тржиште“ а из Амбасаде Руске Федерације поручују да је тешко замислити непрофесионалнију и политизиранију тврдњу.

Из Амбасаде су навели да, према њиховим сазнањима, Предсједништво БиХ није износило званичне изјаве поводом специјалне војне операције Русије у Украјини. У саопштењу подсјећају да је Предсједништво то које је према Уставу одговорно за спровођење спољне политике.

"Зато квалификације које је министар Конаковић изнио, које чак и неонацистички режим у Кијеву избјегава, сматрамо као његово лично мишљење, израђено под утицајем његових англосаксонских ментора“, наведено је у саопштењу Руске Федерације у БиХ.

Из Амбасаде су поручили да би Конаковић који, како кажу, одржава блиске односе са амбасадором САД-а, а у вези са дестабилизацијом енергетских тржишта, поменутог амбасадора могао да пита: "Ко је дигао у ваздух Сјеверне токове?“

"Чак и некоме, ко није нимало упућен у политику, јасно је да Вашингтон, милом или силом, настоји да поткопа економску моћ Европе како би свима наметнуо свој гас. Али чак и у таквим условима поједине чланице ЕУ ослањају се на испоруке из Русије“, додали су у саопштењу.

Како су навели, у БиХ је, базирајући се на чињеницама, више пута доказивана ефикасност билатералне сарадње у области горива и енергетике. 

"Русије није никад прекршила своје обавезе у овој сфери. Не противимо се диверсификацији испорука гаса у БиХ, али то требало би да буде засновано на принципима поштене и отворене тржишне конкуренције.

А ситуација је сљедећа. У немогућности да побједи у поштеној борби, Вашингтон, посредством језуитских манипулација, покушава да прогура одлуке које су му корисне. Али те одлуке, и грађани БиХ требају да буду свјесни тога, неминовно ће нанијети ненадокнадиви ударац њиховом благостању. Али Американце није брига за то. Њима је приоритет увијек и свугдје да напуне своје џепове, истовремено оптужујући све за 'корупцију'“, закључили су у саопштењу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.