Саопштење

Амбасада Руске Федерације: Конаковић да пита америчког амбасадора ко је дигао у ваздух Сјеверне токове

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 17:41

Амбасада Руске Федерације у БиХ огласила се саопштењем након изјава министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића на енергетском форуму у Неуму.

Конаковић је на поменутом форуму рекао: "Агресија Русије на Украјину девастирала је енергетско тржиште“ а из Амбасаде Руске Федерације поручују да је тешко замислити непрофесионалнију и политизиранију тврдњу.

Из Амбасаде су навели да, према њиховим сазнањима, Предсједништво БиХ није износило званичне изјаве поводом специјалне војне операције Русије у Украјини. У саопштењу подсјећају да је Предсједништво то које је према Уставу одговорно за спровођење спољне политике.

"Зато квалификације које је министар Конаковић изнио, које чак и неонацистички режим у Кијеву избјегава, сматрамо као његово лично мишљење, израђено под утицајем његових англосаксонских ментора“, наведено је у саопштењу Руске Федерације у БиХ.

Из Амбасаде су поручили да би Конаковић који, како кажу, одржава блиске односе са амбасадором САД-а, а у вези са дестабилизацијом енергетских тржишта, поменутог амбасадора могао да пита: "Ко је дигао у ваздух Сјеверне токове?“

"Чак и некоме, ко није нимало упућен у политику, јасно је да Вашингтон, милом или силом, настоји да поткопа економску моћ Европе како би свима наметнуо свој гас. Али чак и у таквим условима поједине чланице ЕУ ослањају се на испоруке из Русије“, додали су у саопштењу.

Како су навели, у БиХ је, базирајући се на чињеницама, више пута доказивана ефикасност билатералне сарадње у области горива и енергетике. 

"Русије није никад прекршила своје обавезе у овој сфери. Не противимо се диверсификацији испорука гаса у БиХ, али то требало би да буде засновано на принципима поштене и отворене тржишне конкуренције.

А ситуација је сљедећа. У немогућности да побједи у поштеној борби, Вашингтон, посредством језуитских манипулација, покушава да прогура одлуке које су му корисне. Али те одлуке, и грађани БиХ требају да буду свјесни тога, неминовно ће нанијети ненадокнадиви ударац њиховом благостању. Али Американце није брига за то. Њима је приоритет увијек и свугдје да напуне своје џепове, истовремено оптужујући све за 'корупцију'“, закључили су у саопштењу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада