Питали смо их

Амбасада САД о изјавама вјерских вођа код Зенице: То није пут у мир и благостање него у пропаст

  • Извор: АТВ
  • 11.12.2023. 17:10

Сједињене Државе оштро осуђују националистичку реторику са свих страна, посебно ону која долази од вјерских вођа, рекли су за АТВ из Амбасаде САД у БиХ, поводом узнемиравајућих изјава вјерских службеника у Зеници.

Из Канцеларије за Односе са јавношћу америчке Амбасаде, тек након што смо их питали о догађају у Немили код Зенице који је узнемирио јавност, рекли су да је крајње неодговорно и опасно позивати на насиље, било имплицитно или експлицитно.

„Стога је било шокантно чути вјерског лидера како апелује на заједнице да се почну припремати за рат, између осталог, индоктринирајући дјецу мржњом због које је толико невиних људи у Босни и Херцеговини у одређеним историјским периодима губило живот“, кажу у Амбасади.

Додају да је одговорност политичких и вјерских лидера у земљи да превладају трагично насљеђе прошлости  јер своје би вријеме и енергију требало да посвете потицању на помирење и превазилажењу подјела, а не њиховом распиривању. 

Вјерски службеници из Зенице позивају на рат: Од стрељана и ловачких друштава правите војску!

Вјерски службеници из Зенице позивају на рат: Од стрељана и ловачких друштава правите војску!

„Грађани Босне и Херцеговине заслужују мирну, демократску и просперитетну будућност, али она није могућа ако лидери наставе раздирати ткиво друштва у земљи ширећи лажи осмишљене да потпирују страх и нетолеранцију. Лекција из историје је јасна: то није пут у мир и благостање него у пропаст“, поручују из Амбасаде САД за АТВ.

Имам Харун Хоџић, бивши припадник злогласне 7. муслиманске бригаде, рекао је недавно на вјерском предавању у Немили код Зенице да свако дијете треба научити да користи оружје, а од сваке ловачке секције направити формацију која се спремна да се брани.

Хоџић је рекао како од стрељачких клубова треба направити војску и свако дијете обучити да се бави стрељаштвом, као и да у ловачка удружења треба довести пензионисане, демобилисане припаднике тзв. Армије БиХ.

Мудерис Незим Халиловић је рекао да је Газа данас велика опомена Бошњацима, позивајући да буду свјесни својих потенцијала "биолошког и материјално-техничких средстава (МТС)“.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм