Proširena lista

Ambasada SAD: Tadićevoj sankcije zbog zloupotrebe položaja, Sarajliću zbog korupcije

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2022. 19:11

Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije bivšem glavnom tužiocu BiH Gordani Tadić zbog zloupotrebe položaja, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Iz Ambasade SAD navode da je Tadićeva, koju je sa funkcije glavnog tužioca smijenio Visoki sudski i tužilački savjet BiH, "koristila svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja".

"Ova veoma ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkog uticaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nosilaca tih pravosudnih funkcija da ignorišu svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon", navode iz Ambasade SAD u BiH.

U saopštenju se dodaje da je "povjerenje građana u pravosudne institucije BiH na do sada najnižem nivou velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadićeva".

Ministarstvo spoljnih poslova SAD uvrstilo je na listu i najbliže članove porodice Gordane Tadić, tako da im je onemogućen ulazak u Ameriku.

Iz američke Ambasade navode da je delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, koji se, takođe, našao na listi sankcionisanih

bio uključen u korupciju visokog nivoa, što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je "BH telekom".

Za Sarajlića navode da je uvršten na listu prema Izvršnoj uredbi 14033 za odgovornost ili saučesništvo, za direktno ili indirektno učešće u koruptivnim radnjama koje se odnose na zapadni Balkan, poput pronevjere javnih sredstava, eksproprijacije privatne imovine s ciljem ostvarivanja lične ili političke koristi, ili podmićivanje.

"Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena Kancelariji za kontrolu imovine u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Kancelariji za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvrstila je danas na listu sankcionisanih sedam pojedinaca i jedan poslovni subjekt iz četiri zemlje zapadnog Balkana u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Iz američke Ambasade navode da je ovo druga mjera koju je Kancelarija preduzela prema Izvršnoj uredbi 14033, čija su meta bila lica koja "prijete stabilnosti regiona koruptivnim radnjama, kriminalnim aktivnostima i na drugi način djeluju destabilišuće".

"Današnjom mjerom ponovo se stavlja naglasak na opredijeljenost SAD za promovisanje pozivanja na odgovornost aktera u regionu zapadnog Balkana koji su uključeni u štetno ponašanje, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033", dodaje se u saopštenju. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.