Саопштење

Амбасада Велике Британије: Неприхватљиво застрашивање српских повратника

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2024. 14:24

Застрашивање повратника или мањинских заједница је неприхватљиво било гдје да се деси и одговорне власти морају дјеловати како би се то убудуће спријечило, речено је у Амбасади Велике Британије поводом паљења српске заставе у Зеници, скидања српске заставе са цркве у Коњицу и каменовања куће српске породице Шантић у Мостару.

- Став Велике Британије је јасан и конзистентан - наводи се у одговору Амбасаде Велике Британије на упит Срне да ли ће међународна заједница наставити да прећутно одобрава провокације и неадекватно реаговање власти у Федерацији БиХ  у смислу заштите права и имовине Срба.

На питање да ли провокације и прећутно одбравање оваквих инцидената предствљају поруку да су Срби, иако су конститутивни народ, непожељни у ФБиХ из Амбасаде Велике Британије су истакли да стабилна и просперитетна БиХ треба да буде изграђена на поштивању, сарадњи и заједничким вриједностима.

Група грађана синоћ је протестовала испред Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, захтијевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а на лице мјеста изашла је и полиција како би обезбиједила објекат.

Након доласка полиције, овлаштена особа испред цркве је скинула заставу, а окупљени су се разишли. Малобројни Срби у Коњицу рекли су за Срну да су након овог инцидента уплашени и узнемирени.

У Зеници је синоћ запаљена застава Републике Српске, а група хулигана узвикивала је "Алаху екбер" и "Текбир". Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ. Вандалски чин догодио се на дан када је Република Српска обиљежавала свој празник - Дан Републике.

У мостарском насељу Бијело Поље на Божић је каменована кућа српске повратничке породице Шантић. Портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић потврдио је Срни да је 7. јануара Полицијска станица Сјевер добила пријаву да је каменована кућа у власништву лица чији су иницијали Б.Ш.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: