О санкцијама и притисцима

Америчка амбасада коначно одговорила на питања АТВ-а

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2024. 20:36

АТВ је коначно добио одговор америчке амбасаде у Сарајеву на наша питања о санкцијама и притисцима на банкарски сектор.

А питали смо сљедеће: 

Да ли сматрате да је гашење банковних рачуна правним и физичким лицима (нарочито физичким) удар на основна људска права и слободе? 

Да ли ово може довести до озбиљних посљедица у банкарском систему у Републици Српској и БиХ? 

Ко даје право америчким службеницима да пријете банкама у БиХ да ће имати проблеме уколико не угасе рачуне особа које су на листи ОФАЦ? 

Да ли је тачно да постоји списак од око 180 људи који ће бити санкционисани и по којем основу се формира такав списак? 

Ово су нам, између осталог, одговорили: 

"Као што је в.д. помоћника министра финансија САД Ана Морис нагласила у својим јавним наступима, санкције САД могу се примијенити на било коју институцију, укључујући банке, која пружа материјалну подршку санкционисаним појединцима или компанијама. Банке су дужне осигурати да њихове интерне политике усклађености и управљања ризицима узму у обзир све примјењиве политике санкција“. 

Па онда додају:

"Упућујемо вас да се обратите банкама које послују у БиХ за одговор на питање како санкције САД утичу на њихово пословање и клијентелу. Када Сједињене Државе санкционишу одређено физичко или правно лице, то је урађено на основу чињеница које су нам показале да се та особа, или правно лице, бави коруптивним, антидемократским или антидејтонским активностима. То је врло ригорозан и озбиљан процес, заснован на законима и прописима САД. Наставићемо користити ова овлашћења како бисмо појединце и правне субјекте позвали на одговорност за ове или друге врсте дестабилишућег понашања."

Дакле раде како хоће и шта хоће, у преводу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: