Потврђено

Америчка црна листа пуна имена из Српске и БиХ

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2024. 19:12

Америчка црна листа крије још имена из Републике Српске и БиХ која би убрзо могла да испливају у јавност.

Након што су објављена имена најближих сарадника предсједника Републике Српске, овај пут на листи би могли да се нађу и политички лидери из другог ентитета. Да је црна листа пуна имена потврдио је бивши амерички дипломата Џонатан Мур. 

"И на људе који нису само са стране Додика. Наравно и на Бошњаке и на Хрвате. Који су неспособни и који су спријечили напредак. То је намјера Америчке владе. Користити санкције, утицати на људе да би могуће промијенили своје ставове и своју реторику", рекао је Џонатан Мур.

Спекулише се да би санкције могао да добије и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Међутим његови најближи сарадници кажу да за то нема шансе. Санкције коме год да су упућене нису добра порука, сматрају аналитичари. 

"Те казне до сада у БиХ нису поручиле никакав успјех. Мислим да су имале више штете како за унутрашње прилике у БиХ тако и на гледање према политици коју проводе Сједињене америчке државе. Оно што нама апсолутно више не треба у БиХ јесте било какво санкционисање које ме подсјећа на кажњавање у школама", рекао је Зоран Крешић, аналитичар из Мостара.

Све информације о некаквим безбједносним пријетњама у БиХ прикупила је америчка обавјештајна служба. Занимљиво је ко им доставља списак оних које би требало санкционисати. 

"Интензивно то раде путем медија и друштвених мрежа, да на различите начине врше притиске, врбовање људи путем невладиних организација и путем опозиционих партија у системима земаља у којима они желе да имају одређен утицај", рекао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци.

Американци су недавно због прославе Дана Републике Српске увели санкције сарадницима Милорада Додика који је и сам на црној листи. Нису радили онако како американци мисле да треба. И док пропагирају слободу говора, каква је то слобода, најбоље говори то што су ударили на медије и увели санкције нашој телевизији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.