Samo na trenutak

Američka reakcija na Izetbegovićevu retoriku

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2022. 19:09

Dočekali smo i to da američka ambasada reaguje na Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave. Međutim, tako se učinilo samo na trenutak.

Nakon što je lider SDA rekao da se Bošnjaci prebrojavaju za „ne daj Bože“, Amerikancima je više zasmetalo to što je na istu izjavu reagovao Milorad Dodik, nego što Izetbegović mlađi de facto poziva na mobilizaciju. 

"Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo prizvali neodgovornu reakciju Milorada Dodika. Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat", poručuju iz Ambasade SAD-a.

Srpski član Predsjedništva napominje da prebrojavanje ljudstva i oružja po Federaciji nije od juče, i da nije jasno zašto su toliko čekali da reaguju. Naročito kada se zna da su reagovali mnogo brže i mnogo oštrije na neke bezazlenije izjave. 

"No, osuda Izetbegovićeve nedvosmislene prijetnje ublažena je osudom i mog stava da Srbe niko neće prebrojavati. Da ne bude da je to samo odgovor na Izetbegovićevu prijetnju, i sad bih ponovio - Srbe u BiH niko neće prebrojavati. Ima nas dovoljno!", poručio je Dodik.

Iz Dodikovog kabineta navode da je ovakva reakcija Amerikanaca sramna. Radovan Kovačević podsjeća da su amerikancu uveli sankcije, iako se zalaže za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, dok se za Izetbegovićeve istupe traži balans i opravdanje. 

"Spremni su da mu prijete, spremni su da mu uvode sankcije, jednom, drugi put, nije bitno koliko puta samo da se osudi Milorad Dodik. Ali kada imamo Bakira Izetbegovića koji direktno govori o oružju, govori o vojnicima, govori o broju mladih ljudi koji će da ratuju i ponovo da ubijaju Srbe i srpsku djecu, onda je potrebno opet da se stavi u kontekst Milorad Dodik", kaže Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.  

Dešavanja u proteklih godinu dana jasno su stavila do znanja i najvećim skepticima čije mišljenje uvažava i čije interese brani tzv. Međunarodna zajednica u BiH. Inckova odluka, američke i britanske sankcije, pa i najnoviji potezi Kristijana Šmita kao nikada dosad govore da se u BiH slušaju samo želje jednog naroda ili što je još gore, jedne stranke. 

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм