Preletio

Američki bombarder iznad BiH

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2022. 19:42

Američki bombarder B-52 preletio je vazdušni prostor BiH. Kažu – znak podrške NATO saveznicama na prostoru jugoistočne Evrope.

To je apsolutna demonstracija sile, kaže član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH. Sanja Vulić poručuje da ovo potvrđuje ciljeve Amerike i budi ružna sjećanja na bombardovanja i posljedice.

 “Činjenica je da iz dana u dan imamo sve veći broj oboljelih kako djece koja se tek rađaju, tako i srednjovječnog i starog doba stanovništva, koji su jako bolesni od malignih oboljenja. Svi znamo da je karcinom nastao kao posljedica bombardovanja kako Srbije, tako i nas u posljednjem građanskom sukobu iz svih tih razloga sigurno da moramo biti oprezni i moramo uvijek imati na umu da nama Amerika nije prijatelj, što oni svojim potezima pokazuju”, izjavila je Vulićeva za ATV.

Upravo ti bombarderi su bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju ’99. Iza poruke podrške članicama, kriju se mnoge druge, kažu bezbjednjaci. Jedna od njih je i da, dok se srpski zvaničnici zalažu za vojnu neutralnost, pokažu da smo okruženi članicama NATO saveza. 

“Oni, budite sigurni da Republici Srpskoj i Srbiji neće uliti nikakvo povjerenje. Tim putem mi samo stvaramo na neki način nesigurnost i destabilizaciju ovog prostora, što je nepotrebno u ovim uslovima. Bombarderi B-52 imaju veliku moć. Oni, prije svega, imaju veliku konstrukciju – 56m širina, raspon njihovih krila i mogućnost nošenja nuklearnih projektila, nuklearnog oružja”, rekao je Duško Baškalo, asistent na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Tako poručuju i Rusiji da imaju veliko ratno vazduhoplovstvo. Vojni analitičari ocjenjuju da je prelet organizovan kao odgovor na nedavni ulazak ruskih ratnih brodova u Jadransko more. Zato su, kažu, Amerikanci osjetili dodatnu potrebu da se pokažu na ovom prostoru.  


Тагови:
  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.