Драгомир Анђелковић

"Америка и НАТО сталним мијешањем угрожавају Дејтон и суверенитет БиХ"

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2024. 11:31

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су предстојеће посјете помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмса О`Брајена и замјеника генералног секретара НАТО Мирче Џоане БиХ суштински у функцији рушења Дејтонског споразума.

Коментаришући најаве да О`Брајен и Џоана сутра долазе у Сарајево како би подржали суверенитет и територијални интегритет БиХ, Анђелковић је за Срну рекао да би њих двојица, уколико стварно долазе са том намјером, морали да кажу ко то угрожава.

- Јасно је да САД и водеће западне силе које су у НАТО угрожавају суверенитет БиХ сталним мешањем. Они угрожавају стабилност и Дејтонски споразум тако што намећу централизацију, односно подржавају сарајевске кругове у њиховим хегемонистичким настојањима - оцијенио је Анђелковић.

Према његовим ријечима, ако НАТО стварно жели да подржи БиХ, требало би да се обрати својим чланицама и од њих принципијелно затражи да се не мијешају у унутрашњу политику БиХ и да не руше њен уставни поредак.

Он је истакао да адреса за ту врсту примједби није Република Српска, већ су то кругови у Сарајеву који настављају да воде ратнохушкачку политику из деведесетих година прошлог вијека и њихови западни ментори.

- Ти исти западни ментори су у НАТО-у, а нерелано је да организација која их окупља сама себе осуђује. Ово је наставак лажи и преваре гдје се осуђује Република Српска, која је у ствари жртва оних који су рушиоци БиХ - рекао је Анђелковић.

О`Брајен у БиХ стиже сутра и остаће до суботе, 3. фебруара, а Стејт департмент најављује да ће се током посјете састати са високорангираним званичницима власти на нивоу БиХ, као и са Кристијаном Шмитом.

И Џоана у Сарајево долази сутра, а током дводневне посјете разговараће са члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто и члановима Колегијума Парламентарне скупштине БиХ.

Џоана и амбасадори земаља НАТО у БиХ састаће се са командантом Главног штаба НАТО-а у Сарајеву генералом Памелом Мекгахом, долазећим командантом Еуфора у БиХ генерал-мајором Ласлом Штицом, Кристијаном Шмитом и представницима међународне заједнице у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера