Министар финансија и трезора БиХ

Амиџић именован за гувернера БиХ у Свјетској банци

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2023. 16:50

Савјет министара БиХ именовао је Срђана Амиџића, министра финансија и трезора БиХ за гувернера БиХ у Свјетској банци.

Амиџић ће на овој дужности замијенити ранијег министра Зорана Тегелтију, актуелног директора Управе за индиректно опорезивање БиХ, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници у Сарајеву размотрен је Преглед реализације закључака Савјета министара донесених у периоду од 1. јануара до 30. јуна, који обухвата закључке с 22 сједнице овог тијела, од чега 16 редовних и шест ванредних.

Прегледом су обухваћене 33 институције Савјета министара, које су од укупно донесена 432 закључка реализовале 351 или 81 одсто, док 81 закључак није реализован.

У саопштењу је истакнуто да је Преглед реализације закључака, који је припремио Генерални секретаријат Савјета министара, праћен одговарајућим закључцима којима се жели убрзати реализација закључака и на тај начин унаприједити ефикасност рада ове институције.

Савјет министара именовао је Зорану Товиловић-Главаш за члана Управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих, након спроведене процедуре јавног позива.

Претходно је савјетник у канцеларији замјеника министра иностраних послова у Савјету министара Иван Ћубела именован за члана Управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих, као представник Савјета министара, након што је досадашњи представник Давор Бошњак разријешен због истека мандата шефа кабинета министра цивилних послова.

На приједлог Министарства иностраних послова, Савјет министара дао је сагласност за именовање заставнице Еле Тајлер на дужност помоћника одбрамбеног аташеа САДржава у БиХ.

СПОЉНОТРГОВИНСКИ ДЕФИЦИТ ГОТОВО ПЕТ МИЛИЈАРДИ КМ

БиХ је у првих шест мјесеци ове године у спољнотрговинској размјени забиљежила дефицит од 4,9 милијарди КМ.

Укупна робна размјена БиХ у овом периоду износила је 22,3 милијарде КМ, од чега је вриједност извезене робе била нешто мање од 8,7 милијарди, а увезене 13,6 милијарди КМ, саопштено је из Савјета министара, који је на данашњој сједници усвојио Анализу спољнотрговинске размјене БиХ за период јануар-јун коју је припремило Министарство спољне трговине и економских односа.

Укупна спољнотрговинска размјена биљежи пад за 2,14 одсто у овом периоду у односу на исти прошле године, уз пад увоза за 0,61 одсто и пад извоза за 4,46 одсто, док је спољнотрговински дефицит порастао за 6,99 одсто.

ЕУ је и даље главни спољнотрговински партнер БиХ и у укупној робној размјени учествовала је са 64,26 одсто, слиједе земље потписнице ЦЕФТА са 14,33, док су остале земље учествовале са 21,41 одсто.

Од главних трговинских партнера највећу покривеност увоза извозом у првом полугодишту ове године БиХ је имала са Аустријом 176,59 одсто, Хрватском 136,22, Словенијом 126,72, Њемачком 88,04 и Србијом 76,83 одсто.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)